
Binnen twee weken opvolging FVD'ers bekend, mogelijk lege zetels
DEN HAAG (ANP) - De opvolgers van de afgetreden Forum voor Democratie-parlementariërs Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn binnen enkele weken bekend. De Kiesraad moet binnen twee weken nadat een officiële ontslagmelding is ontvangen iemand benoemd hebben, zegt een woordvoerder. Doorgaans komen deze meldingen snel binnen, waarna de veertiendaagse periode ingaat.
Vervolgens wordt aan hand van de kieslijsten bepaald wie de vrijgekomen zetels gaan bezetten. Dit kan een stoelendans in de partij opleveren waardoor mogelijk zetels leeg blijven of overgaan naar de partij van Henk Otten, de rivaal van Thierry Baudet die zich in de Eerste Kamer afsplitste van Forum voor Democratie. Overigens maakt ook Otten aanspraak op de Tweede Kamerzetel van Hiddema, iets waarover hij naar eigen zeggen nog nadenkt. Iemand mag slechts lid zijn van één Kamer.
Als Otten er niet voor kiest de Tweede Kamerzetel van Hiddema in te nemen, dan ligt de bal eerst bij senator Paul Frentrop en daarna bij Europarlementariër Rob Rooken. De eerstvolgende FVD-er die in aanmerking komt voor Hiddema's zetel en nog geen gekozen plek binnen de partij heeft, is Susan Stolze-van Rijn.
Rooken en zijn collega in het Europarlement Rob Roos kunnen ook Cliteur in de Senaat opvolgen. De mogelijkheden om vervolgens hun vrijgekomen Europarlementszetels weer te bezetten, zijn beperkt tot vooral FVD-ers die al een functie hebben of inmiddels in onmin met de partij zijn geraakt. Andere, mogelijke vervangers van Cliteur zijn Robert Baljeu, die als FVD-Statenlid werd verstoten en nu als fractiemedewerker voor Otten werkt, en Sytze van Odijk, momenteel duo-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Het is nog niet bekend of Van Odijk de Eerste Kamer in wil. Als er niemand beschikbaar is voor een zetel, blijft deze leeg.
Wie benoemd is door de Kiesraad, heeft daarna nog 28 dagen 'bedenktijd'. Als diegene daar vanaf wil zien, kan de officiële toelating tot de Tweede Kamer al eerder plaatsvinden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.
16 uur geledenGARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.
21 uur geleden