Binnen twee weken opvolging FVD'ers bekend, mogelijk lege zetels
DEN HAAG (ANP) - De opvolgers van de afgetreden Forum voor Democratie-parlementariërs Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn binnen enkele weken bekend. De Kiesraad moet binnen twee weken nadat een officiële ontslagmelding is ontvangen iemand benoemd hebben, zegt een woordvoerder. Doorgaans komen deze meldingen snel binnen, waarna de veertiendaagse periode ingaat.
Vervolgens wordt aan hand van de kieslijsten bepaald wie de vrijgekomen zetels gaan bezetten. Dit kan een stoelendans in de partij opleveren waardoor mogelijk zetels leeg blijven of overgaan naar de partij van Henk Otten, de rivaal van Thierry Baudet die zich in de Eerste Kamer afsplitste van Forum voor Democratie. Overigens maakt ook Otten aanspraak op de Tweede Kamerzetel van Hiddema, iets waarover hij naar eigen zeggen nog nadenkt. Iemand mag slechts lid zijn van één Kamer.
Als Otten er niet voor kiest de Tweede Kamerzetel van Hiddema in te nemen, dan ligt de bal eerst bij senator Paul Frentrop en daarna bij Europarlementariër Rob Rooken. De eerstvolgende FVD-er die in aanmerking komt voor Hiddema's zetel en nog geen gekozen plek binnen de partij heeft, is Susan Stolze-van Rijn.
Rooken en zijn collega in het Europarlement Rob Roos kunnen ook Cliteur in de Senaat opvolgen. De mogelijkheden om vervolgens hun vrijgekomen Europarlementszetels weer te bezetten, zijn beperkt tot vooral FVD-ers die al een functie hebben of inmiddels in onmin met de partij zijn geraakt. Andere, mogelijke vervangers van Cliteur zijn Robert Baljeu, die als FVD-Statenlid werd verstoten en nu als fractiemedewerker voor Otten werkt, en Sytze van Odijk, momenteel duo-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Het is nog niet bekend of Van Odijk de Eerste Kamer in wil. Als er niemand beschikbaar is voor een zetel, blijft deze leeg.
Wie benoemd is door de Kiesraad, heeft daarna nog 28 dagen 'bedenktijd'. Als diegene daar vanaf wil zien, kan de officiële toelating tot de Tweede Kamer al eerder plaatsvinden.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof was "geraakt" door een oproep die een familielid van een Israëlische gegijzelde tot hem richtte bij een herdenking van 7 oktober in Amsterdam. Een broer van een gegijzelde sprak de premier in een toespraak aan: "U moet tot een deal komen om de gijzelaars terug te krijgen. Alleen dat is genoeg".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier "kansrijke" stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.
15 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "ongelooflijk belangrijk" dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie geven dat het land de rente op bevroren Russische tegoeden kan benutten. Nederland en alle andere EU-lidstaten, behalve Hongarije, zijn hier voor. Op de uitkomst van die discussie tussen de ministers van Financiën dinsdag wil Heinen niet vooruitlopen, zei hij voorafgaand aan de vergadering tegen het ANP.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe brede opkoopregeling voor veehouders moet volgend jaar al opengaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Landbouwminister Femke Wiersma verwacht dat boeren zich begin 2026 kunnen melden, maar daar namen zowel coalitie- als oppositieleden in een commissiedebat geen genoegen mee. Onder meer NSC, BBB, CDA en ChristenUnie maanden de minister tot haast.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 450 euro geëist tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor een "onnodig grievende" tweet over voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Hierop is een bewerkte foto te zien van de toenmalige bewindspersonen met een hakenkruisvlag.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Wat VVD en ChristenUnie betreft gaat het kabinet opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland, een jaar na de Hamas-aanval op Israël. Die terreuraanval en de vele aanvallen van Israël op Gaza in reactie erop leidden ook in Nederland tot veel spanningen. Verschillende organisaties melden een enorme toename in het aantal antisemitische incidenten.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op "elkaar heel" te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. "Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte", schrijft Halsema op Instagram.
21 uur geleden