Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Binnen twee weken opvolging FVD'ers bekend, mogelijk lege zetels

Binnen twee weken opvolging FVD'ers bekend, mogelijk lege zetels

DEN HAAG (ANP) - De opvolgers van de afgetreden Forum voor Democratie-parlementariërs Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn binnen enkele weken bekend. De Kiesraad moet binnen twee weken nadat een officiële ontslagmelding is ontvangen iemand benoemd hebben, zegt een woordvoerder. Doorgaans komen deze meldingen snel binnen, waarna de veertiendaagse periode ingaat.

Vervolgens wordt aan hand van de kieslijsten bepaald wie de vrijgekomen zetels gaan bezetten. Dit kan een stoelendans in de partij opleveren waardoor mogelijk zetels leeg blijven of overgaan naar de partij van Henk Otten, de rivaal van Thierry Baudet die zich in de Eerste Kamer afsplitste van Forum voor Democratie. Overigens maakt ook Otten aanspraak op de Tweede Kamerzetel van Hiddema, iets waarover hij naar eigen zeggen nog nadenkt. Iemand mag slechts lid zijn van één Kamer.

Als Otten er niet voor kiest de Tweede Kamerzetel van Hiddema in te nemen, dan ligt de bal eerst bij senator Paul Frentrop en daarna bij Europarlementariër Rob Rooken. De eerstvolgende FVD-er die in aanmerking komt voor Hiddema's zetel en nog geen gekozen plek binnen de partij heeft, is Susan Stolze-van Rijn.

Rooken en zijn collega in het Europarlement Rob Roos kunnen ook Cliteur in de Senaat opvolgen. De mogelijkheden om vervolgens hun vrijgekomen Europarlementszetels weer te bezetten, zijn beperkt tot vooral FVD-ers die al een functie hebben of inmiddels in onmin met de partij zijn geraakt. Andere, mogelijke vervangers van Cliteur zijn Robert Baljeu, die als FVD-Statenlid werd verstoten en nu als fractiemedewerker voor Otten werkt, en Sytze van Odijk, momenteel duo-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Het is nog niet bekend of Van Odijk de Eerste Kamer in wil. Als er niemand beschikbaar is voor een zetel, blijft deze leeg.

Wie benoemd is door de Kiesraad, heeft daarna nog 28 dagen 'bedenktijd'. Als diegene daar vanaf wil zien, kan de officiële toelating tot de Tweede Kamer al eerder plaatsvinden.

Meer uit Politiek

Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

7 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

20 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

1 uur geleden
Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

2 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

3 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

4 uur geleden