Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bill Gates koopt zich in bij bierbrouwer Heineken

Bill Gates koopt zich in bij bierbrouwer Heineken

AMSTERDAM (ANP) - Microsoft-oprichter Bill Gates heeft een minderheidsbelang genomen in brouwer Heineken. De bekende miljardair heeft volgens berekeningen van persbureau Bloomberg voor bijna 850 miljoen euro aandelen ingekocht bij Heineken Holding, de houdstermaatschappij van het Nederlandse bierconcern. Daarmee is zijn deelneming goed voor 3,8 procent van de stukken.

Gates kocht op persoonlijke titel een kleine 6,7 miljoen aandelen en nog eens zo'n 4,2 miljoen via filantropische organisatie Bill & Melinda Gates Foundation. Deze deals vonden vorige week plaats op dezelfde dag dat Heinekens Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa voor miljarden euro's aan stukken van de hand deed.

Femsa werd in 2010 een grote aandeelhouder van Heineken toen het Nederlandse concern de biertak van de Mexicanen overnam. Femsa exploiteert ook nog ongeveer 20.000 winkels en meer dan 3600 apotheken. Ook is er nog een bottelaar, genaamd Coca-Cola Femsa. Het bedrijf heeft onlangs besloten om zich uitsluitend nog op zijn digitale, retail- en bottelactiviteiten te richten en het Heineken-belang te gaan verzilveren.

Picnic

Heineken zelf maakte van de gelegenheid gebruik om voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen. Andere beleggers, waaronder dus Gates, kochten ook stukken. Daardoor neemt de deelneming van Femsa voorlopig af van bijna 15 procent tot ruim 8 procent. Femsa heeft aangegeven het belang in een periode van twee tot drie jaar helemaal te verkopen.

Heineken is niet de enige Nederlandse onderneming waarin Gates geld steekt. Volgens Bloomberg heeft de steenrijke zakenman ook geïnvesteerd in onlinesupermarkt Picnic en heeft hij een belang van circa 1,3 procent in de aan de Amsterdamse beurs genoteerde kunstmestproducent OCI. Wat Gates precies wil met zijn deelneming in Heineken, is niet bekend. De Bill & Melinda Gates Foundation is een van de grootste filantropische organisaties ter wereld. De stichting bestaat sinds 2000, telt bijna 1800 werknemers en heeft al bijna 80 miljard dollar uitgegeven aan tal van projecten en initiatieven.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden