Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijzondere opnamen jazzartiest Sonny Rollins gevonden

Bijzondere opnamen jazzartiest Sonny Rollins gevonden

HILVERSUM/ARNHEM (ANP) - Het Nederlands Jazz Archief heeft recent studio-opnamen gevonden van optredens die de Amerikaanse jazzmuzikant en tenorsaxofonist Sonny Rollins in 1967 in Nederland gaf. Dat is bijzonder, omdat deze concerten volgens het archief een soort cultstatus hebben onder liefhebbers, onder wie alleen een amateuropname van dezelfde toer door Nederland rondgaat.

Het archief geeft de vondst vrijdag uit, onder meer op cd, in samenwerking met Resonance Records. Het gaat om optredens die de nu 90-jarige Rollins, voor kenners een gigant op de tenorsax, gaf in een studio van de VARA in Hilversum. Ook drummer Han Bennink en wijlen contrabassist Ruud Jacobs zijn te beluisteren op de meer dan een halve eeuw oude opnamen.

Genoemde amateuropnamen werden gemaakt in Arnhem en staan er ook op. De cd, Rollins in Holland, is ook nog aangevuld met opnamen uit dezelfde periode, voor een tv-programma gemaakt in GoGo Club in Oud-Loosdrecht.

Ontdekking in doos

Het Jazz Archief benaderde Rollins over de vondst en die is er volgens onderzoeker Frank Jochemsen, die de ontdekking deed in een doos zonder speciale aanduidingen, zelf ontzettend blij mee. Rollins, die in Woodstock woont en niet meer actief is, zou zelf ook speciale herinneringen aan de reis naar Nederland hebben gehouden.

Rollins geniet onder jazzfans een grote status en speelde met collega 's van zeer groot kaliber, zoals Miles Davis, Coleman Hawkins, John Coltrane, Lester Young en Art Blakey.

Meer uit Binnenland

Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

33 minuten geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

52 minuten geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

1 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

6 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

9 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

10 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

10 uur geleden