
Bijval NAVO-landen voor debat over hervorming
BRUSSEL (ANP) - Een Duits voorstel om de politieke samenwerking in de NAVO te versterken kan rekenen op veel bijval onder de overige 28 lidstaten. De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken wil dat een commissie van deskundigen zich gaat buigen over hervorming van de militaire alliantie. Hij bepleit een "make-over", nadat de Franse president Macron het bondgenootschap onlangs hersendood noemde vanwege de gebrekkige coördinatie tussen de VS en Europa.
Volgens Maas is de NAVO een "succesmodel. We hebben er belang bij om dat zo te houden. Onze eenheid is de sleutel om dat doel te bereiken. De NAVO heeft een toekomst en zal nodig blijven." Hij zei na afloop van overleg op het hoofdkwartier in Brussel "bemoedigd te zijn dat hij de juiste toon heeft aangeslagen. Er was veel bijval, de reacties waren zeer positief."
NAVO-chef Jens Stoltenberg beaamde dat "vele bondgenoten" het voorstel steunen. "Het heeft waarde. We gaan er nu naar kijken in aanloop naar de top van begin december in Londen, en zullen daarna een besluit nemen. Op vragen over een Frans voorstel wilde hij niet ingaan.
Vitaal voor veiligheid
"De NAVO is hét platform om Europa en de VS samen te brengen, dat is vitaal voor onze veiligheid", aldus Stoltenberg. Het is volgens hem belangrijk om samen te bespreken hoe de NAVO kan worden versterkt om de groeiende uitdagingen het hoofd te bieden, met als boodschap "dat we verenigd zijn". Alle inspanningen om de Europese defensie te versterken zijn volgens hem welkom, "niet als vervanging maar als aanvulling van de NAVO".
De Amerikaanse minister Mike Pompeo herhaalde in een gesprek met Stoltenberg dat de betrokkenheid van de VS bij de trans-Atlantische veiligheid en de alliantie "waterdicht" is. "De wereld heeft de kracht en het leiderschap van de NAVO nu meer dan ooit nodig." Hij zei dat de NAVO-landen zich aanpassen aan "nieuwe en zich ontwikkelende dreigingen", maar herhaalde de Amerikaanse oproep dat ze hun defensie-uitgaven moeten verhogen.
Als het aan Maas ligt wordt op de NAVO-top van regeringsleiders, begin december in Londen, besloten de expertgroep op te richten die onder leiding van Stoltenberg moet komen te staan.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden