Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna veertig mensen aangeklaagd voor bestorming Brasilia

Bijna veertig mensen aangeklaagd voor bestorming Brasilia

BRASILIA (ANP) - De Braziliaanse autoriteiten hebben 39 personen aangeklaagd voor hun rol in de bestorming van overheidsgebouwen in Brasilia op 8 januari. Procureur-generaal Augusto Aras meldde maandag dat het onder meer gaat om aanklachten voor geweld tegen de democratie, schade aan erfgoed en het aanzetten tot een coup.

Aras liet ook de bezittingen van de 39 personen bevriezen, wat in totaal 40 miljoen reaal (7,2 miljoen euro) betrof. "We willen vooral dat deze daden nooit meer worden herhaald", aldus de procureur-generaal. Er zijn in totaal ongeveer 1200 mensen opgepakt voor de bestorming van het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof.

Eerder maandag maakte de tijdelijke gouverneur van Brasilia Celina Leao bekend dat de beveiliging van overheidsgebouwen in de hoofdstad flink is opgeschroefd. Waar daar eerst 258 militairen de wacht hielden, zijn dat er nu 500. Leao vervangt sinds 8 januari Ibaneis Rocha, naar wie een onderzoek loopt voor mogelijke betrokkenheid bij bij de rellen. Hij is voor 90 dagen geschorst.

Meer uit Buitenland

Oppositie wint in Spanje, maar verschil met Sánchez' partij klein

MADRID (ANP/AFP) - In Spanje heeft de rechtse Volkspartij (Partido Popular - PP) de Europese verkiezingen gewonnen, maar de linkse PSOE van premier Pedro Sánchez is niet weggevaagd. De sociaaldemocraten verliezen, maar volgens Spaanse media "leeft" de partij nog.

33 minuten geleden
Macron meent dat Fransen straks 'de goede keuze maken'

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de Fransen in de naderende verkiezingen "de goede keuze maken". Hij heeft zondagavond nieuwe verkiezingen aangekondigd na een grote overwinning in de Europese verkiezingen van de rechtse oppositiepartij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen. Rechtse partijen inclusief de RN behaalden samen ongeveer 38 procent van de stemmen. Linkse partijen inclusief de socialistische PS en de radicale la France Insoumise (LFI) samen 32,65 procent.

34 minuten geleden
Italiaanse leider Meloni wint overtuigend en bedankt kiezers

ROME (ANP/AFP) - De uiterst rechtse partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een grote overwinning geboekt bij de Europese verkiezingen. De regeringsleider bedankte haar kiezers op sociale media. Ze deelde via berichtendienst X een foto waarop ze een V-teken maakte met haar vingers en "grazie" (bedankt) schreef.

1 uur geleden
Russische krant: Poetin plant bezoek aan Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is van plan om ergens in de komende weken een bezoek te brengen aan Noord-Korea. De Russische ambassadeur in dat land zegt tegen de krant Vedomosti dat het bezoek "actief wordt voorbereid".

1 uur geleden
Regeringspartij Luxemburg wint EU-verkiezingen

LUXEMBURG (ANP/DPA) - In Luxemburg is de CSV-partij van premier Luc Frieden de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De christendemocraten kregen bijna 23 procent van de stemmen.

1 uur geleden
Partij Marine Le Pen ruim twee keer meer stemmen dan die van Macron

PARIJS (ANP) - Volgens de officiële einduitslagen heeft de rechtse Franse oppositiepartij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen zondag 31,47 procent van de stemmen behaald. Dat is iets meer dan in de exitpolls (30 procent) en ruim twee keer zoveel als Valérie Hayer die het kamp van president Emmanuel Macron vertegenwoordigt. Zij kreeg 14,56 procent van de stemmen. Een nicht van Le Pen, Marion Maréchal, kwam uit voor de rechtse conservatieve partij Reconquête van Éric Zemmour en kreeg 5,46 procent.

1 uur geleden
Partij Poolse premier Tusk nipt grootste in Europese verkiezingen

WARSCHAU (ANP/DPA) - De conservatief-liberale Burgercoalitie (KO) van premier Donald Tusk heeft in Polen nipt de Europese verkiezingen gewonnen. De KO kreeg volgens de officiële uitslag ruim 37 procent van de stemmen en dat levert 21 zetels op in het Europarlement.

1 uur geleden