
Bijna honderd explosies in januari, meeste in Rotterdam
DEN HAAG (ANP) - In januari ging bijna honderd keer een explosief af bij een woning, bedrijfspand of auto. Alleen in oktober vorig jaar gebeurde dit nog vaker, blijkt uit cijfers die het ANP sinds 2023 bijhoudt. De meeste explosies vonden opnieuw plaats in Rotterdam.
Gemiddeld was het vorige maand drie keer per dag raak. Op 12 januari vonden de meeste explosies plaats, namelijk tien, waaronder bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
De explosies gebeurden vooral in grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Zo ging bij een huis aan de Meidoornstraat in Rotterdam, dat vorig jaar al enkele keren doelwit was, deze maand twee keer een explosief af. Afgelopen nacht ging onder meer bij een huis aan de Vrijmark in Almere een explosie af.
Trend
Het aantal incidenten met explosieven neemt sinds enkele jaren flink toe. De politie schat dat bij ruim de helft geen link is met criminaliteit, maar dat een ruzie de oorzaak is van het incident. Volgens de politie wordt vaak zwaar, professioneel vuurwerk gebruikt met flitspoeder als lading. Dat explosieve mengsel zit onder meer in cobra's.
Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) spreekt van een "groot probleem" dat zich in het hele land voordoet. Hij wijst erop dat het een trend is die zich in meer Europese landen laat zien. Een commissie onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten doet onderzoek naar het groeiend aantal explosies en komt met voorstellen om het aan te pakken. "Op de een of andere manier zit er een soort acceptatie in", zegt Van Weel. "Nou, zo'n explosief aan iemand zijn voordeur hangen, daar wordt hij wel bang van. Daar moeten we vanaf. Het is gewoon een kwestie van tijd tot er meer doden of gewonden vallen bij dit soort aanslagen."
In de inventarisatie van het ANP zijn alleen incidenten meegenomen met explosieven die zijn afgegaan, aangezien deze de grootste impact hebben op de omgeving. Het ANP heeft daarbij ook de straat en de plaats van het incident, de datum en het soort locatie waar het explosief is afgegaan bijgehouden. Het gaat om explosies die zijn bekendgemaakt door media of door de politie. Het daadwerkelijke aantal kan nog hoger zijn.
Meer uit Binnenland
ZUTPHEN (ANP) - Bij de informatieavond over de nieuwe asiellocatie in Zutphen waren het voltallige college en 35 direct omwonenden aanwezig, zei wethouder Rick Verschure na afloop. De meeste mensen hadden hij en burgemeester Wimar Jaeger bij het uitdelen van de uitnodigingen aan de deur dinsdagavond al gesproken. Het was ook nu weer "waardevol om één op één met mensen in gesprek te gaan", aldus de asielwethouder.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch rijdt vanaf 21.00 uur weer volgens dienstregeling, melden ProRail en de NS. Op het traject was sinds woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk door een seinstoring tussen de stations Houten-Castellum en Geldermalsen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.
5 uur geledenASSEN (ANP) - Een 20-jarige verdachte van de kunstroof in het Drents Museum in Assen blijft negentig dagen langer in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland woensdag besloten.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch. Ook Eindhoven is daardoor moeilijker bereikbaar. Volgens de NS gaat dat duren tot 18.45 uur.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bedrijven in Amsterdam mogen vanaf 1 juli hun afval niet meer in vuilniszakken aan de straat zetten. Ze moeten het voortaan aanbieden in kliko's of het afval achter hun voordeur houden tot het wordt opgehaald.
8 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Het nieuwe centrum in Zutphen waar vreemdelingen de eerste weken van hun asielaanvraag doorlopen, moet er zeker dertig jaar blijven. Na de eerste aanmelding op naam in Ter Apel, komen asielzoekers met bussen naar het nog te bouwen 'dienstencentrum'. In Zutphen volgt verdere registratie van identiteit, nationaliteit, reissituatie en reden van asielaanvraag. Dat vertelden asielwethouder Rick Verschure en projectleider van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Anja van der Werf woensdag tijdens een persbijeenkomst.
8 uur geleden