Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna helft Nederlanders wil graag een wolf tegenkomen

Bijna helft Nederlanders wil graag een wolf tegenkomen

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zou graag eens een wolf in het wild tegenkomen. Een ruime meerderheid is niet van plan om natuurgebieden waar wolven voorkomen te mijden. Daarentegen laat 22 procent van de Nederlanders die gebieden liever links liggen. Ze zijn bang voor gevaarlijke situaties.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Landbouwminister Carola Schouten heeft laten doen. Hetzelfde onderzoek is in 2021 al eens gedaan, toen er nog geen wolven in Nederland waren gevestigd. Het blijkt dat de wolf tegenwoordig voor 57 procent van de Nederlanders welkom is, terwijl dat in 2012 nog 45 procent was. Bijna een vijfde (18 procent) is tegenstander van de terugkeer van de wolf omdat er naar hun mening te weinig ruimte voor het roofdier is, omdat vee wordt aangevallen en omdat een wolf overlast en gevaar kan veroorzaken.

Volgens de onderzoekers weten Nederlanders relatief veel over de wolf. Maar veel minder bekend is hoe gevestigde wolven leven. Zo blijken de wolven op de Veluwe zich vrijwel alleen te voeden met wild dat daar leeft, terwijl veel mensen denken dat ze ook schapen en geiten opeten. De helft van de Nederlanders wil graag weten waar de wolven precies zitten en waar ze zich misschien kunnen gaan vestigen.

Omdat er recent veel te doen is geweest over een zwerfwolf in Brabant die tientallen schapen aanviel, wil Schouten in het najaar aanvullend onderzoek laten doen naar het draagvlak voor het dier. Ook schrijft zij aan de Tweede Kamer dat er nagedacht moet worden over maatregelen tegen wolven die zich vestigen in een ongewenst gebied.

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

1 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

4 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

5 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

7 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

9 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

10 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

12 uur geleden