
Bijna derde van arme Nederlanders heeft problematische schulden
DEN HAAG (ANP) - Bijna een derde van de Nederlanders die in armoede leven kampt met problematische schulden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers over 2023. Bij mensen die net boven de armoedegrens leven, komen problematische schulden volgens het CBS in ruim een vijfde van de gevallen voor.
Het CBS spreekt van armoede als mensen te weinig geld overhouden voor basisbehoeften na het betalen van vaste lasten. Het CBS maakte vorig jaar al bekend dat 540.000 mensen in 2023 onder de armoedegrens leefden, maar heeft nu voor het eerst een verband gelegd tussen problematische schulden en armoede. Uit deze analyses komt naar voren dat 163.000 mensen uit deze groep kampten met problematische schulden.
Het statistiekbureau stelt vast of iemand problematische schulden heeft aan de hand van verschillende registraties. Het gaat dan bijvoorbeeld om schulden bij de Belastingdienst of betalingsachterstanden bij zorgpremies en verkeersboetes. Ook registraties bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) worden meegenomen.
Bijstand
Het CBS spreekt verder van 'bijna-arm' als mensen een inkomen hebben dat tot 25 procent boven de armoedegrens ligt. Ook hebben zij relatief weinig buffers, zoals spaargeld, om financiële tegenslagen op te vangen. Van de 1,2 miljoen mensen uit deze groep hadden 265.000 mensen te maken met problematische schulden, wat in verhouding iets minder is dan onder arme mensen.
Onder de arme bevolking met problematische schulden had iets meer dan de helft een schuld openstaan bij de Belastingdienst. Daarnaast had vier op de tien mensen uit deze groep een betalingsachterstand die geregistreerd stond bij het BKR. Bijna-arme mensen hadden het vaakst te maken met een registratie bij het BKR, gevolgd door een openstaande aanslag bij de Belastingdienst.
In vergelijking met twee jaar eerder is het aandeel mensen met problematische schulden toegenomen, constateert het CBS. De toename was net iets groter onder bijna-armen. Veel ontvangers van een bijstandsuitkering, die relatief veel te maken hebben met problematische schulden, kwamen net boven de armoedegrens uit door de energietoeslag.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Met het sluiten van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten komt er voorlopig een einde aan de onzekerheid voor bedrijven. Tegelijkertijd blijft een algemeen tarief van 15 procent op alle Europese producten een bijzonder pijnlijke maatregel voor ondernemers, reageert ondernemersorganisatie VNO-NCW.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de handelsdeal die de EU en de Verenigde Staten zondag overeenkwamen "lijken ergere scenario's vermeden te zijn, wat uitstekend nieuws is". Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz noemt het handelsakkoord dat zondag is gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen positief. Het akkoord voorkomt volgens hem een handelsoorlog en een zware klap voor de autosector.
7 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse exportindustrie vindt de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een "pijnlijk compromis". Dat zegt brancheorganisatie BGA. De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken zondag af dat er een algemene Amerikaanse importheffing komt van 15 procent op de meeste goederen uit de EU, waaronder Duitse auto's.
7 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - Strategische producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, bepaalde chemicaliën, chipapparatuur en sommige landbouwproducten, zijn vrijgesteld van de Amerikaanse importheffingen van 15 procent. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op een persconferentie na haar handelsdeal met de Amerikaanse president Donald Trump. "We werken eraan om meer producten op deze lijst te krijgen."
7 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - De handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie brengt "stabiliteit". Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na handelsoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump op zijn golfbaan in het Schotse Turnberry.
7 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsakkoord bereikt met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De aankondiging komt minder dan een week voor de deadline van 1 augustus waarop de hogere tarieven van Trump van kracht zouden worden. Hiermee is een handelsoorlog afgewend die een zware klap had kunnen betekenen voor de wereldeconomie.
8 uur geleden