Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun

Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Van alle Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft 48 procent steun van de overheid ontvangen om de coronacrisis door te komen. Tegemoetkoming in de loonkosten was de vaakst aangevraagde vorm van ondersteuning, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nadat het coronavirus zich in maart 2020 snel had verspreid in Nederland, werd duidelijk dat veel bedrijven zonder hulp van de Staat de afgekondigde lockdowns niet zouden overleven. Het kabinet zette daarom snel verschillende steunmaatregelen in. Zo konden alle bedrijven die door de virusuitbraak minstens 20 procent aan omzet verloren, een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Ook kwamen er steunmaatregelen om een deel van de vaste lasten van ondernemers te betalen, uitstel van belastingen en garanties waardoor bedrijven gemakkelijker geld konden lenen.

Volgens het CBS was de animo voor financiƫle steun vanuit de overheid bij het eerste steunpakket van de overheid het grootst. Bij de tweede aanvraagperiode voor steun, die in de zomer begon en tot oktober liep, vroegen minder ondernemers om hulp. In deze maanden werden eerdere lockdownmaatregelen versoepeld. Aan het eind van het jaar nam het aantal aanvragen voor loonkostenvergoedingen weer toe, nadat de regering wegens de snelle stijging van het aantal besmettingen een harde lockdown had afgekondigd.

In enkele van de hardst getroffen sectoren vroeg het merendeel van de bedrijven om loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten. Zo ontving 85 procent van alle horecabedrijven financiƫle hulp om de vaste lasten te betalen en kreeg 60 procent loonsubsidie. Ook van de kappers, schoonheidssalons, culturele bedrijven, sportondernemingen en bedrijven in de recreatiesector kreeg meer dan de helft tegemoetkoming in de vaste lasten.

Voor zelfstandigen zonder personeel, goed voor ruim driekwart van alle Nederlandse ondernemingen, werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) opgezet. Het CBS beschikte nog niet over recente cijfers over deze steunmaatregel, die onder andere bestaat uit een uitkering als het inkomen van ondernemers tot onder het sociaal minimum is gedaald. Wel berekende het statistiekbureau dat een kwart van alle zelfstandige ondernemers gebruik heeft gemaakt van andere beschikbare steunmaatregelen.

Meer uit Financieel

Boerenorganisatie positief over Eurocommissaris voor Landbouw

DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.

1 uur geleden
Voor het eerst meer stekkerauto's dan benzineauto's in Noorwegen

OSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.

1 uur geleden
Scholz: Intel houdt vast aan bouw Duitse fabriek ondanks uitstel

ASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.

2 uur geleden
Vertrouwen Duitse beleggers daalt tot laagste niveau in een jaar

MANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.

2 uur geleden
Rechter verklaart deadlines voor aansluiting stroomnet ongeldig

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.

3 uur geleden
Ryanair ziet vertraging levering vliegtuigen door staking Boeing

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.

3 uur geleden
Krant: Japan en VS dicht bij deal over exportbeperking China

TOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.

5 uur geleden