Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun

Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Van alle Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft 48 procent steun van de overheid ontvangen om de coronacrisis door te komen. Tegemoetkoming in de loonkosten was de vaakst aangevraagde vorm van ondersteuning, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nadat het coronavirus zich in maart 2020 snel had verspreid in Nederland, werd duidelijk dat veel bedrijven zonder hulp van de Staat de afgekondigde lockdowns niet zouden overleven. Het kabinet zette daarom snel verschillende steunmaatregelen in. Zo konden alle bedrijven die door de virusuitbraak minstens 20 procent aan omzet verloren, een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Ook kwamen er steunmaatregelen om een deel van de vaste lasten van ondernemers te betalen, uitstel van belastingen en garanties waardoor bedrijven gemakkelijker geld konden lenen.

Volgens het CBS was de animo voor financiële steun vanuit de overheid bij het eerste steunpakket van de overheid het grootst. Bij de tweede aanvraagperiode voor steun, die in de zomer begon en tot oktober liep, vroegen minder ondernemers om hulp. In deze maanden werden eerdere lockdownmaatregelen versoepeld. Aan het eind van het jaar nam het aantal aanvragen voor loonkostenvergoedingen weer toe, nadat de regering wegens de snelle stijging van het aantal besmettingen een harde lockdown had afgekondigd.

In enkele van de hardst getroffen sectoren vroeg het merendeel van de bedrijven om loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten. Zo ontving 85 procent van alle horecabedrijven financiële hulp om de vaste lasten te betalen en kreeg 60 procent loonsubsidie. Ook van de kappers, schoonheidssalons, culturele bedrijven, sportondernemingen en bedrijven in de recreatiesector kreeg meer dan de helft tegemoetkoming in de vaste lasten.

Voor zelfstandigen zonder personeel, goed voor ruim driekwart van alle Nederlandse ondernemingen, werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) opgezet. Het CBS beschikte nog niet over recente cijfers over deze steunmaatregel, die onder andere bestaat uit een uitkering als het inkomen van ondernemers tot onder het sociaal minimum is gedaald. Wel berekende het statistiekbureau dat een kwart van alle zelfstandige ondernemers gebruik heeft gemaakt van andere beschikbare steunmaatregelen.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

14 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

17 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

19 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

19 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

20 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

21 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

22 uur geleden