
Bijna de helft van Nederlandse bedrijfsleven kreeg coronasteun
DEN HAAG (ANP) - Van alle Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft 48 procent steun van de overheid ontvangen om de coronacrisis door te komen. Tegemoetkoming in de loonkosten was de vaakst aangevraagde vorm van ondersteuning, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nadat het coronavirus zich in maart 2020 snel had verspreid in Nederland, werd duidelijk dat veel bedrijven zonder hulp van de Staat de afgekondigde lockdowns niet zouden overleven. Het kabinet zette daarom snel verschillende steunmaatregelen in. Zo konden alle bedrijven die door de virusuitbraak minstens 20 procent aan omzet verloren, een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Ook kwamen er steunmaatregelen om een deel van de vaste lasten van ondernemers te betalen, uitstel van belastingen en garanties waardoor bedrijven gemakkelijker geld konden lenen.
Volgens het CBS was de animo voor financiële steun vanuit de overheid bij het eerste steunpakket van de overheid het grootst. Bij de tweede aanvraagperiode voor steun, die in de zomer begon en tot oktober liep, vroegen minder ondernemers om hulp. In deze maanden werden eerdere lockdownmaatregelen versoepeld. Aan het eind van het jaar nam het aantal aanvragen voor loonkostenvergoedingen weer toe, nadat de regering wegens de snelle stijging van het aantal besmettingen een harde lockdown had afgekondigd.
In enkele van de hardst getroffen sectoren vroeg het merendeel van de bedrijven om loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten. Zo ontving 85 procent van alle horecabedrijven financiële hulp om de vaste lasten te betalen en kreeg 60 procent loonsubsidie. Ook van de kappers, schoonheidssalons, culturele bedrijven, sportondernemingen en bedrijven in de recreatiesector kreeg meer dan de helft tegemoetkoming in de vaste lasten.
Voor zelfstandigen zonder personeel, goed voor ruim driekwart van alle Nederlandse ondernemingen, werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) opgezet. Het CBS beschikte nog niet over recente cijfers over deze steunmaatregel, die onder andere bestaat uit een uitkering als het inkomen van ondernemers tot onder het sociaal minimum is gedaald. Wel berekende het statistiekbureau dat een kwart van alle zelfstandige ondernemers gebruik heeft gemaakt van andere beschikbare steunmaatregelen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
2 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
8 uur geleden