Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle middelbare scholieren slaagden vorig jaar

Bijna alle middelbare scholieren slaagden vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna alle leerlingen op het vmbo, havo en vwo zijn vorig jaar geslaagd. Volgens het CBS varieerden de slagingspercentages van 98 procent voor leerlingen op de havo tot 99,5 procent voor vmbo-g-leerlingen in het schooljaar 2019/2020. Dat is hoger dan een jaar eerder. Toen lagen de slagingspercentages voor havisten en vwo'ers rond de 90. Bij de beroepsgerichte opleidingen van het vmbo liggen deze percentages al enkele jaren boven de 95.

Door de coronapandemie ging in het schooljaar 2019/20 het centraal examen niet door. De examenuitslag werd bepaald door de uitkomst van het schoolexamen. Wel kregen leerlingen de mogelijkheid om voor twee (havo, vwo, vmbo-g en vmbo-t) of drie (vmbo-b en vmbo-k) vakken een resultaatverbeteringstoets te doen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek slaagden iets meer meisjes dan jongens. Ook behaalden ze gemiddeld hogere cijfers dan jongens.

Het slagingspercentage voor meisjes op de havo bedroeg vorig jaar 98 en voor jongens 97. "Een jaar eerder waren de rollen met respectievelijk 88 procent en 89 procent omgedraaid", aldus het CBS. Op het vwo was het slagingspercentage vorig jaar voor meisjes 99 en voor jongens 98. In 2018/2019 was dat achtereenvolgens 90 en 91.

Dit schooljaar (2020/2021) werd het centraal examen wel afgenomen, maar kregen de examenkandidaten ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. De gegevens van het huidige schooljaar zijn nog niet beschikbaar. Dat komt omdat het derde tijdvak precies ook dinsdag begint en dat ook die mensen dan op 15 juli (volgende week donderdag) weten of ze zijn geslaagd.

Meer uit Binnenland

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

DEN HAAG (ANP) - De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".

8 minuten geleden
Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

DEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.

37 minuten geleden
Rover heeft zorgen over het ov: wordt er niet beter op

DEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."

43 minuten geleden
Enthousiasme bij balkonscène, enkeling protesteert

DEN HAAG (ANP) - Bij de traditionele balkonscène die volgde op de rijtoer met de Glazen Koets na de troonrede, hebben honderden mensen enthousiast naar de koninklijke familie gezwaaid. Een enkeling riep "Leve de republiek" of droeg een omgekeerde vlag als protest, maar de sfeer was vooral koningsgezind.

2 uur geleden
Rode Kruis deelt lunch uit aan asielzoekers op grasveld Ter Apel

TER APEL (ANP) - Hulpverleners van het Rode Kruis hebben dinsdag lunchpakketten uitgedeeld aan asielzoekers die op het grasveld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven. Het gaat om enkele tientallen lunches, meldt een woordvoerder.

2 uur geleden
UNICEF bezorgd dat kinderen niet genoemd zijn in troonrede

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland vindt het zorgwekkend dat kinderen en jongeren geen enkele keer zijn genoemd in de troonrede van koning Willem-Alexander. "Er liggen grote uitdagingen voor de toekomst van de 3,3 miljoen kinderen en jongeren in Nederland", stelt directeur Suzanne Laszlo. "Denk bijvoorbeeld aan jeugdzorg, kinderarmoede en kinderen in de asielopvang. Dit zijn grote onderwerpen die kinderen raken en prioriteit moeten krijgen."

2 uur geleden
Werknemers apotheken staken in Limburg voor betere cao

MAASTRICHT (ANP) - Werknemers van apotheken gaan woensdagmiddag staken, ditmaal in Limburg. Ze eisen betere werkomstandigheden en meer salaris dan de werkgevers bieden. Eerder voerden apothekersassistenten al actie in een deel van Zuid-Holland en in de Achterhoek. De stakingen volgen op vastgelopen cao-onderhandelingen.

2 uur geleden