Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle middelbare scholieren slaagden vorig jaar

Bijna alle middelbare scholieren slaagden vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna alle leerlingen op het vmbo, havo en vwo zijn vorig jaar geslaagd. Volgens het CBS varieerden de slagingspercentages van 98 procent voor leerlingen op de havo tot 99,5 procent voor vmbo-g-leerlingen in het schooljaar 2019/2020. Dat is hoger dan een jaar eerder. Toen lagen de slagingspercentages voor havisten en vwo'ers rond de 90. Bij de beroepsgerichte opleidingen van het vmbo liggen deze percentages al enkele jaren boven de 95.

Door de coronapandemie ging in het schooljaar 2019/20 het centraal examen niet door. De examenuitslag werd bepaald door de uitkomst van het schoolexamen. Wel kregen leerlingen de mogelijkheid om voor twee (havo, vwo, vmbo-g en vmbo-t) of drie (vmbo-b en vmbo-k) vakken een resultaatverbeteringstoets te doen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek slaagden iets meer meisjes dan jongens. Ook behaalden ze gemiddeld hogere cijfers dan jongens.

Het slagingspercentage voor meisjes op de havo bedroeg vorig jaar 98 en voor jongens 97. "Een jaar eerder waren de rollen met respectievelijk 88 procent en 89 procent omgedraaid", aldus het CBS. Op het vwo was het slagingspercentage vorig jaar voor meisjes 99 en voor jongens 98. In 2018/2019 was dat achtereenvolgens 90 en 91.

Dit schooljaar (2020/2021) werd het centraal examen wel afgenomen, maar kregen de examenkandidaten ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. De gegevens van het huidige schooljaar zijn nog niet beschikbaar. Dat komt omdat het derde tijdvak precies ook dinsdag begint en dat ook die mensen dan op 15 juli (volgende week donderdag) weten of ze zijn geslaagd.

Meer uit Binnenland

Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

1 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

1 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

2 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

3 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

3 uur geleden
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen 210 miljoen euro groter

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.

5 uur geleden
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

5 uur geleden