Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle inzittenden vliegtuig Nepal omgekomen na crash

Bijna alle inzittenden vliegtuig Nepal omgekomen na crash

POKHARA (ANP/AFP/RTR/DPA) - Bijna alle inzittenden zijn omgekomen na een vliegtuigcrash in Nepal. Volgens de lokale politie zijn 68 van de 72 inzittenden overleden. Eerder meldden autoriteiten dat een aantal mensen gewond naar het ziekenhuis was gebracht. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau DPA dat 44 lichamen zijn geborgen.

Het vliegtuig van Yeti Airlines stortte zondag neer kort voor de landing in Pokhara. Het was vertrokken vanuit hoofdstad Kathmandu, dat ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Pokhara ligt. Het vliegtuig vervoerde 68 passagiers en vier medewerkers. De meeste waren Nepalees, maar er zaten ook vijf mensen uit India, vier Russen, twee Zuid-Koreanen, een Fransman, een Ier, een Argentijn en een Australiër aan boord.

Honderden reddingswerkers zijn bezig om lichamen te bergen, mogelijke overlevenden te redden en de brand die is ontstaan na de crash te blussen. Het toestel is in meerdere stukken uit elkaar gebroken, volgens omwonenden ligt een deel op een heuvel.

Nationale rouw

Omwonenden zagen het vliegtuig neerstorten. "Ik stond op mijn dak toen het kwam aanvliegen. Het trilde en schudde helemaal. Plotseling dook het vliegtuig naar beneden", aldus een omwonende tegen persbureau Reuters.

De Nepalese premier Prachanda zegt op Twitter "diep bedroefd" te zijn door het "tragische ongeval". Hij roept alle instanties en burgers op om samen te werken. Maandag is een dag van nationale rouw in het land.

Hoge bergen

De regering heeft een team van vijf mensen samengesteld om de crash te onderzoeken. Binnen 45 dagen moet er een rapport zijn over hoe het mis kon gaan.

In Nepal gebeuren vaker ongelukken met vliegtuigen en helikopters. Het weer in het land is erg verraderlijk, doordat er zoveel hoge bergen staan. Acht van de veertien hoogste bergen staan in Nepal. Daarnaast is de infrastructuur voor vliegen niet goed en zijn de vliegtuigen vaak niet goed onderhouden. Om die reden mogen toestellen van Nepalese vervoerders niet meer in het luchtruim van de Europese Unie vliegen.

Meer uit Buitenland

VS vragen VN-Veiligheidsraad om stemming over wapenstilstand Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben zondag de VN-veiligheidsraad gevraagd te stemmen over hun voorstel voor een plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars in Gaza.

22 minuten geleden
Zus Kim Jong-un waarschuwt Zuid-Korea, noorden dumpt weer vuilnis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft met represailles voor Zuid-Korea gedreigd nu dat land voor het eerst in jaren weer propaganda uitzendt aan de grens met het noorden. Kim Yo-jong had het daarbij over "een voorbode van een zeer gevaarlijke situatie".

1 uur geleden
Meer dan tachtig doden in een week bij aanvallen in Congo

KINSHASA (ANP/RTR) - Bij verschillende aanvallen in Congo, vermoedelijk allemaal gepleegd door een groep islamitische rebellen, zijn deze week meer dan tachtig doden gevallen. 41 van hen kwamen om bij een aanval op drie dorpen vrijdagavond die werd uitgevoerd door Allied Democratic Forces (ADF), meldt het Congolese leger.

4 uur geleden
Orbáns partij blijft grootste in Hongarije, maar slinkt

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Fidesz Partij van premier Viktor Orbán in Hongarije gaat in de verkiezingen voor het Europees Parlement aan kop met 43,8 procent van de stemmen. Oppositiepartij Tisza van Péter Magyar staat tweede met 31 procent van de stemmen. In 2019 behaalde Fidesz nog 52,5 procent van de stemmen.

5 uur geleden
Koning Salman betaalt voor 2000 Palestijnen pelgrimage naar Mekka

RIYAD (ANP) - De Saudische koning Salman heeft opdracht gegeven om, boven het eerder uitgenodigde aantal van duizend Palestijnen, er nog eens duizend uit te nodigen voor de jaarlijkse pelgrimstocht (hadj) naar de voor moslims heilige plaats Mekka. Dat meldt staatspersbureau SPA. In een verklaring staat dat de genodigden, net als de eerste groep, familieleden zijn van gedode, gewonde of door Israël gevangen gehouden Palestijnen.

6 uur geleden
Partij Italiaanse premier Meloni leidt ruim in EU-verkiezing

ROME (ANP/RTR) - De rechts-nationalistische partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni gaat ruim aan de leiding in de Europese parlementsverkiezingen, blijkt uit exitpolls. Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) krijgt tussen de 26 en 30 procent van de stemmen. De centrumlinkse oppositiepartij Democratische Partij (PD) volgt met 21 tot 25 procent.

6 uur geleden
Slowaakse premier Fico erkent nederlaag bij EU-verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico heeft een nederlaag geleden bij de Europese verkiezingen. De liberale oppositiepartij is volgens de eerste prognose de grootste geworden.

6 uur geleden