Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle door Rijk aangekochte flexwoningen doorverkocht

Bijna alle door Rijk aangekochte flexwoningen doorverkocht

DEN HAAG (ANP) - Bijna alle 1992 flexwoningen die het Rijk had gekocht, zijn inmiddels doorverkocht. Het gaat om 1902 verplaatsbare woningen. Voor de verkoop van de overige 5 procent van de woningen worden momenteel gesprekken met geïnteresseerden gevoerd, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer. De Jonge had het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gevraagd 2000 flexwoningen namens het Rijk aan te kopen, met onder meer als doel het fabrieksmatig bouwen van woningen aan te jagen.

Ook hoopte het kabinet, door zelf het goede voorbeeld te geven, gemeenten en woningbouwcorporaties over de streep te trekken ook flexwoningen te plaatsen. De flexwoningen zijn met name bedoeld voor de huisvesting van starters, statushouders, gescheiden mensen en studenten. Er is in Nederland een groot woningtekort.

Het tempo van de verkoop van de door het Rijk aangekochte flexwoningen "was niet het tempo waarop gerekend was", erkent De Jonge. "Tegelijkertijd is het tempo van aanbesteding tot bewoning nog steeds vier à vijf keer zo hoog als bij reguliere woningbouw wanneer alle woningen in 2024 bewoond zijn".

Beweging van bouw

De aanbesteding van de flexwoningen door het RVB heeft volgens De Jonge tot beweging van de bouw geleid. BZK gaat echter niet opnieuw flexwoningen aankopen. Voor de periode 2023-2026 is voor gemeenten wel 282 miljoen euro beschikbaar binnen de stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen.

Volgens De Jonge is inmiddels een "sterke toename zichtbaar in het aantal plannen en projecten voor flexwoningen". In 2021 zijn er zo'n 1840 flexwoningen gebouwd, in 2022 circa 3400 en in de eerste drie kwartalen van 2023 zijn er 4040 flexwoningen opgeleverd. In 2024 is er plancapaciteit voor ongeveer 17.000 flexwoningen.

Gezamenlijke opgave

"Deze groei stemt positief, maar moet nog daadwerkelijk leiden tot de realisatie. Het blijft daarom een gezamenlijke opgave van overheden, corporaties, andere investeerders en de bouwsector om de realisatie van deze woningen ook mogelijk te maken", schrijft de minister. De doelstelling van het Rijk is dat er tot en met 2024 37.500 flexwoningen zijn gerealiseerd.

Het stimuleringsplan voor flexwoningen werd in de zomer van 2022 door het kabinet gelanceerd. Ruim zeventig projecten waar de RVB mee bezig is geweest, zijn om verschillende redenen niet doorgegaan. Het ging onder meer om het ontbreken van draagvlak in de omgeving, problemen bij de aansluiting van de flexwoningen op nutsvoorzieningen, het ontbreken van locaties en beperkte ambtelijke capaciteit.

Meer uit Politiek

VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

12 uur geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

1 dag geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

4 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

4 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

4 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

4 dagen geleden