Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna alle BBB-kandidaten staan klaar voor Provinciale Staten

Bijna alle BBB-kandidaten staan klaar voor Provinciale Staten

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat de meeste gekozen leden van de BoerBurgerBeweging (BBB) hun zetel innemen in Provinciale Staten. Uit een rondgang van het ANP langs acht van de twaalf provincies komt naar voren dat vooralsnog een enkeling afhaakt. De BBB-leden zijn de afgelopen tijd getraind vanuit het landelijke bestuur en vanuit de provincie krijgen de nieuwe Statenleden ook hulp, zeggen meerdere lijsttrekkers.

"We worden niet in het diepe gegooid", zegt Drenthe-lijsttrekker Gert-Jan Schuinder uit Zuidlaarderveen over de trainingen. Vier van de 21 kandidaten van BBB Drenthe (17 zetels) zeiden van tevoren niet te willen besturen. Dat komt door drukte; een is en blijft lijstduwer en een ander heeft een post binnen de waterschappen. BBB Drenthe heeft enkele leden uit de politiek.

Bij de Groningse BBB (12 zetels) zei het merendeel van de kandidaten meteen al te willen meebesturen, aldus lijsttrekker Gouke Moes. "Bij nood zeiden lijstduwers ook al wel te willen." Er zijn nog geen signalen van terugtrekking, vertelt de docent van beroep.

Combineren met werk

In Friesland (14 zetels) heeft alleen Femke Wiersma, die onderaan de lijst stond en met voorkeurstemmen is gekozen, afgezien van een plek in de Staten, zegt lijsttrekker Abel Kooistra. Ze is eventueel nog wel beschikbaar als gedeputeerde. In Flevoland (10 zetels) heeft lijsttrekker Anja Keuter een persoon aangeraden er nog een nachtje over te slapen. "Die heeft in principe wel ja gezegd, maar had er niet op gerekend en het moet wel te combineren zijn met werk."

In Zeeland (9 zetels) "moesten sommige Statenleden wel even slikken", zegt BBB-rayonhoofd Arno Vael. "Sommige leden moesten wel even overleggen met het thuisfront, maar niemand heeft zich teruggetrokken." In Zuid-Holland (9 zetels) trok één kandidaat zich terug. "Hij wilde het niet minimaal doen", zegt lijsttrekker Hans Veentjer. In Noord-Holland (8 zetels) worden alle acht zetels "keurig ingenomen", zegt lijsttrekker Ingrid de Sain.

Politieke ervaring

De meeste kandidatenlijsten hebben wat mensen met politieke ervaring, zoals voormalig raadsleden, en met bestuurservaring. Ook zijn er veel kandidaten die nog helemaal geen politieke ervaring hebben. Dat sommigen er blanco ingaan, vinden lijsttrekkers niet erg. Ergens moet je het leren en daarom is er ook op de partij gestemd, viel te horen. Bij de BBB Limburg (10 zetels) heeft één persoon politieke ervaring in een lokale partij. "Maar we hebben gezond verstand, dat scheelt een boel", aldus lijsttrekker Annetje Schoolmeesters.

De BBB was in Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Politiek

In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

12 uur geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

15 uur geleden
Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een "nuttig gesprek" was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

16 uur geleden
Partijleiders verlaten crisisoverleg formatie zwijgend

DEN HAAG (ANP) - De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hebben het crisisoverleg over de formatie vrijdagmiddag verlaten zonder veel te zeggen. PVV-leider Geert Wilders zei dat formateur Richard van Zwol later het woord zou voeren. Die riep de leiders bijeen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, zei hij eerder. Volgens een betrokkene is het overleg met een sisser afgelopen, zonder verder toelichting te geven.

16 uur geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

17 uur geleden
Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de formerende partijen en beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil fysiek om tafel zitten om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Van Zwol. Tussen de partijen is gedoe ontstaan over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger.

18 uur geleden
Vijlbrief legt aflossen ereschuld aan Groningen vast in wet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet legt de afspraken die het heeft gemaakt om de ereschuld aan het aardbevingsgebied in Groningen af te lossen vast in de wet. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Groningen) vrijdag na de ministerraad. Belangrijk is vooral dat wordt vastgelegd dat er "zolang als nodig" genoeg geld is om de schade ruimhartig te vergoeden en huizen veiliger te maken.

19 uur geleden