Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 77.000 coronagevallen afgelopen week, nog net geen record

Bijna 77.000 coronagevallen afgelopen week, nog net geen record

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent.

In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.

Vorige week meldde het RIVM bijna 54.000 nieuwe gevallen, de week ervoor bijna 39.000.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft ook snel stijgen. Vorige week waren de coronaklachten van 1137 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Een week eerder waren er (na correctie) 960 opnames, de week daarvoor 672, nog een week eerder 467 en de voorgaande week 338. In ongeveer een maand is de instroom dus verdrievoudigd.

Intensive care

Van de 1137 opgenomen patiënten kwamen 204 op een intensive care terecht. Ook dat is het hoogste aantal sinds mei.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 172 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds april, bijna zeven maanden geleden. Verreweg de meeste overleden mensen waren al op hoge leeftijd. Ze zijn allemaal in de afgelopen twee weken gestorven.

Door het stijgend aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week bijna 418.000 mensen, het hoogste aantal sinds half juli, en dat bracht bijna 72.000 besmettingen aan het licht. Het betekent dat ruim 17 procent positief testte, het hoogste percentage sinds oktober vorig jaar.

Testrecord

Meer dan 400.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is een record. Van hen had 0,72 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds juli.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is redelijk stabiel. Het staat dinsdag op 1,19. Dat cijfer schommelt de laatste paar weken rond de 1,2. Dat betekent niet dat het aantal positieve tests gelijk blijft, maar dat het ongeveer in hetzelfde tempo blijft toenemen. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken geleden. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg.

Meer uit Gezond

Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

1 dag geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

1 dag geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 dag geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

1 dag geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

1 dag geleden
Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek

UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.

1 dag geleden
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

2 dagen geleden