'Bijna 70 procent horecaondernemers sloot 2020 met verlies af'
DEN HAAG (ANP) - Bijna 70 procent van de horecabedrijven verwacht coronajaar 2020 met verlies te hebben afgesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. De coronacrisis zorgt voor groot pessimisme in de horeca.
In die sector nam het vertrouwen het sterkst af en in de horeca zijn ondernemers verreweg het somberst. Door lockdownmaatregelen viel een groot deel van de omzet weg.
Van de horecaondernemers verwacht 41 procent niet langer dan vijf maanden het hoofd boven water te kunnen houden. Als de huidige situatie aanhoudt is dit voor 15 procent maar twee maanden. Ook bij ondernemers in de autohandel en -reparatie en de detailhandel is het vertrouwen sterk gedaald.
Meer pessimisten
Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers kwam aan het begin van het eerste kwartaal uit op min 6, tegen min 4 in het kwartaal daarvoor. In het tweede kwartaal van 2020 was sprake van een historisch dieptepunt van min 37,2. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.
In meerdere bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen inmiddels positief. De bouw spring eruit met een ondernemersvertrouwen van 12,1. In deze sector denkt 82 procent van de ondernemers 2020 met winst te hebben afgesloten.
MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen dat de cijfers aantonen dat er snel iets moet gebeuren tegen verdere uitholling van het eigen vermogen van ondernemers. Daarover zijn de ondernemersorganisaties in gesprek met het ministerie van Economische Zaken. Verder moet er volgens hen gekeken worden naar een "snelle en slimme" heropening van de economie. Dat zou mogelijk moeten zijn door de inzet van testen en een soepele uitrol van het vaccineren, aldus de organisaties.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe Franse regering wil dat grote bedrijven bij elkaar miljarden euro's meebetalen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook wil het kabinet van de vorige maand aangetreden premier Michel Barnier flink gaan bezuinigen en onder meer rijke mensen meer belasting laten betalen.
29 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De Noord-Amerikaanse TD Bank heeft schuld bekend in een zaak die gaat over tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. De bank heeft ook ingestemd met het betalen van 3 miljard dollar aan boetes om de aanklachten af te handelen.
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Zalando heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd, aangezien de van oorsprong Duitse modewebwinkel blijft profiteren van een sterke vraag naar zijn kleding, schoenen en accessoires. Volgens Robert Gentz, een van de topmannen van het bedrijf, is de vraag van consumenten in het derde kwartaal in de hele branche toegenomen. Ook spreekt hij van een sterk begin van de najaarsperiode.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Rockwool gaat de uitstoot van ammoniak bij de productie van steenwol in Roermond omlaag brengen. Door de in de fabriek gesponnen wol voor een deel van de producten op een andere manier te verkleven, kan de fabriek de ammoniakemissie van deze steenwolproducten met 70 procent verminderen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASMI en Besi waren donderdag de grootste dalers in de lijst met hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Analisten van Deutsche Bank en Bank of America hebben de koersdoelen voor chipbedrijven als ASMI en Besi verlaagd in aanloop naar de drukke cijferperiode. Dit leidde tot dalende techaandelen op de Europese beurzen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente waarschijnlijk volgende week alweer. Dat denken economen van ING na het verschijnen van de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB. Volgens de kenners lijkt de eerdere zeer hoge inflatie "overwonnen" te zijn en keren de zorgen over de groei van de economie in het eurogebied weer terug.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Delta Air Lines behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. De luchtvaartmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan verwacht. Delta kampte onder meer met de nasleep van de grote computerstoring eind juli, waardoor de maatschappij duizenden vluchten moest schrappen. Het bedrijf liep daardoor 380 miljoen dollar aan omzet mis. Delta heeft een rechtszaak aangespannen tegen cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike en Microsoft om de schade van die computerstoring te verhalen. Het aandeel leverde 2 procent in.
6 uur geleden