Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 60.000 scholieren kunnen stemmen in schaduwverkiezingen

Bijna 60.000 scholieren kunnen stemmen in schaduwverkiezingen

ROTTERDAM (ANP) - 58.000 leerlingen en studenten van 132 scholen voor voortgezet onderwijs en mbo kunnen dit jaar op hun school meedoen aan de zogeheten scholierenverkiezingen. De afgelopen twee weken kon er op de scholen al gestemd worden. Op dinsdag kan dat nog tot 16.00 uur, en dan wordt om 17.00 uur de uitslag bekendgemaakt op het Albeda College in Rotterdam.

De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos, een instituut dat scholieren voorlicht over de democratie en de rechtsstaat. De directeur van ProDemos, Eric Stokkink, presenteert de uitslagen samen met presentatrice, columnist en radio-dj Hila Noorzai. De bekendmaking wordt voorafgegaan door een debat met kandidaat-raadsleden uit Rotterdam en studenten van het Albeda College.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden er ook schaduwverkiezingen gehouden. Daar deden 98 scholen aan mee en toen brachten 28.138 scholieren hun stem uit. De VVD bleek toen bij hen de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. "De Scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later", aldus ProDemos.

Meer uit Politiek

Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

3 uur geleden
Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

10 uur geleden
Deel Kamer neemt geen genoegen met verweer Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met het verweer van demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze nemen het haar kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat Yeşilgöz bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip.

10 uur geleden
VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

19 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

19 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

19 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

19 uur geleden