Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 6 op de 10 ziekenhuizen schrappen alle planbare zorg

Bijna 6 op de 10 ziekenhuizen schrappen alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 41 Nederlandse ziekenhuizen, bijna zes op de tien, wordt geen planbare zorg meer verleend. Een week eerder waren dit er nog 25, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om niet-kritieke behandelingen, zoals bijvoorbeeld knie-, heup- en staaroperaties.

Ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg kunnen blijven verlenen. Dat is zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen. Door een personeelstekort en relatief veel coronapatiënten in de ziekenhuizen houdt de hoge druk op de zorg aan. "Het is, ook nu het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten iets daalt, nog steeds nodig dat alle planbare zorg wordt afgeschaald om zo voldoende ic- en verpleegcapaciteit te creëren en de druk op de vervolgzorg te verminderen", aldus de Zorgautoriteit.

Volgens de NZa zijn er momenteel 41 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Een week eerder was dit 36 procent. Daarnaast geven 21 van de 73 ziekenhuizen aan de zogeheten kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen zes weken te kunnen leveren. Dat is zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week waren dit er 19.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dansan 1 maand geleden
Regeren is vooruitzien. En er ook naar handelen. Helaas hebben we op het moment geen regeerders.
Louis53 1 maand geleden
EEn groot en grof schandaal in een land dat door die stumpers van politici nog welvarend genoemd wil worden ook. Nog nooit hebben wij er zo slecht voorgestaan. Maar geen hond in de politiek die zich hier iets van aantrekt endaarvoor moetern ze zich diep schamen, ook de meesten in de 2de en 1ste kamer. Hier moesten ze, net als het UZ Gent doet om personeel toch enigszins wat vakantie te kunnen geven, ook 20% van de IC bedden sluiten en 25% van de andere bedden. Opname voor corona en NIET gevaccineerd, jammer dan ga thuis maar liggen kreperen

Meer uit Gezond

Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

13 uur geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

1 dag geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

1 dag geleden
GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

1 dag geleden
Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

EN HAAG (ANP) - Op een klein bedrijf met eenden in Ede is vogelgriep ontdekt, waarschijnlijk gaat het om de ernstige en zeer besmettelijke hoogpathogene variant van de ziekte. In de regio staan heel veel pluimveebedrijven. Daarom zijn er extra maatregelen door het ministerie van Landbouw afgekondigd.

1 dag geleden
Radboudumc: meeste coronapatiënten hebben klachten jaar na ic

NIJMEGEN (ANP) - Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, heeft een jaar na de opname last van lichamelijke, mentale en cognitieve klachten. Dat meldt het Radboudumc op basis van een onderzoek naar langdurige Covid-klachten, waarbij de gezondheid van 246 patiënten tot vijf jaar na ic-opname wordt onderzocht via vragenlijsten.

1 dag geleden
OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

DEN HAAG (ANP) - Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

2 dagen geleden