Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 5000 inwoners Hongkong willen Brits staatsburger worden

Bijna 5000 inwoners Hongkong willen Brits staatsburger worden

LONDEN (ANP) - Bijna 5000 inwoners van Hongkong hebben zich opgegeven om een Brits visum te bemachtigen dat uiteindelijk de weg effent naar staatsburgerschap van het Verenigd Koninkrijk, meldt The Times. Het is sinds twee weken mogelijk voor mensen om zich op te geven voor de regeling.

Het Verenigd Koninkrijk maakte in januari mogelijk dat inwoners van Hongkong Brits staatsburger kunnen worden. Die beslissing werd genomen in reactie op de nationale veiligheidswet die het Chinese bewind in Peking voor Hongkong heeft ingevoerd. Die wet werd ingevoerd na aanhoudende massaprotesten in Hongkong en geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

Het Verenigd Koninkrijk, de oud-kolonisator van Hongkong, droeg de kroonkolonie in 1999 over aan China. Daarbij werd afgesproken dat China het principe 'één land, twee systemen' zou eerbiedigen en dat Peking daarmee de vrijemarkteconomie, het democratisch stelsel en de onafhankelijke rechtsspraak van Hongkong ongemoeid zou laten. Met de nieuwe veiligheidswet heeft Peking die afspraak volgens critici aan de laars gelapt.

De Britse premier Boris Johnson beloofde vorig jaar om houders van overzeese Britse paspoorten in Hongkong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen.

China besloot daarom recentelijk om die overzeese paspoorten niet langer te erkennen als een wettig reisdocument of als document om zich mee te identificeren. Ook staan Chinese consulaten staan niet langer landgenoten uit Hongkong bij als die ook een andere nationaliteit hebben.

Sinds de nationale veiligheidswet voor Hongkong is ingevoerd, willen steeds meer inwoners van Hongkong de havenmetropool verlaten. Het aantal inwoners dat van Hongkong naar Taiwan verhuisde, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het ging om ongeveer 11.000 mensen, het hoogste aantal in zeker dertig jaar.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

8 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

8 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

8 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

9 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

10 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

10 uur geleden