Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 5000 inwoners Hongkong willen Brits staatsburger worden

Bijna 5000 inwoners Hongkong willen Brits staatsburger worden

LONDEN (ANP) - Bijna 5000 inwoners van Hongkong hebben zich opgegeven om een Brits visum te bemachtigen dat uiteindelijk de weg effent naar staatsburgerschap van het Verenigd Koninkrijk, meldt The Times. Het is sinds twee weken mogelijk voor mensen om zich op te geven voor de regeling.

Het Verenigd Koninkrijk maakte in januari mogelijk dat inwoners van Hongkong Brits staatsburger kunnen worden. Die beslissing werd genomen in reactie op de nationale veiligheidswet die het Chinese bewind in Peking voor Hongkong heeft ingevoerd. Die wet werd ingevoerd na aanhoudende massaprotesten in Hongkong en geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

Het Verenigd Koninkrijk, de oud-kolonisator van Hongkong, droeg de kroonkolonie in 1999 over aan China. Daarbij werd afgesproken dat China het principe 'één land, twee systemen' zou eerbiedigen en dat Peking daarmee de vrijemarkteconomie, het democratisch stelsel en de onafhankelijke rechtsspraak van Hongkong ongemoeid zou laten. Met de nieuwe veiligheidswet heeft Peking die afspraak volgens critici aan de laars gelapt.

De Britse premier Boris Johnson beloofde vorig jaar om houders van overzeese Britse paspoorten in Hongkong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen.

China besloot daarom recentelijk om die overzeese paspoorten niet langer te erkennen als een wettig reisdocument of als document om zich mee te identificeren. Ook staan Chinese consulaten staan niet langer landgenoten uit Hongkong bij als die ook een andere nationaliteit hebben.

Sinds de nationale veiligheidswet voor Hongkong is ingevoerd, willen steeds meer inwoners van Hongkong de havenmetropool verlaten. Het aantal inwoners dat van Hongkong naar Taiwan verhuisde, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het ging om ongeveer 11.000 mensen, het hoogste aantal in zeker dertig jaar.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

3 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

7 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden