Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 5000 burgers ontvluchten gevechtsgebieden Oekraïne

Bijna 5000 burgers ontvluchten gevechtsgebieden Oekraïne

KIEV (ANP/DPA) - Bijna 5000 burgers wisten woensdag te ontsnappen uit gebieden in Oekraïne waar bijzonder hard gevochten wordt, zei de regering in Kiev.

Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek verlieten meer dan 1100 mensen de belegerde havenstad Marioepol in privéauto's in de richting van Zaporizja, ruim 200 kilometer ten noordwesten van Marioepol. Daaronder bevonden zich ook 500 mensen die in een door het Rode Kruis geleid konvooi naar Zaporizja waren geleid. De burgers waren eerder op eigen kracht de belegerde Oekraïense stad Marioepol ontvlucht, meldde het Rode Kruis.

In totaal vluchtten ongeveer 2500 mensen naar Zaporizja, dus ook vanuit andere steden dan Marioepol. In de oostelijke Oekraïense regio Loehansk werden meer dan 1200 inwoners geëvacueerd.

De Oekraïense regering had in de ochtend elf ontsnappingscorridors aangekondigd. De routes worden elke dag opnieuw opgezet. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar herhaaldelijk van het saboteren van evacuaties van steden. Moskou kondigde onlangs aan dat het gevechtsoperaties zal richten op Oost-Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Biden: legalisering van migranten die met Amerikanen huwen

WASHINGTON (ANP) - President Biden zal dinsdag aankondigen dat immigranten zonder papieren die met een Amerikaans staatsburger zijn getrouwd een verblijfsvergunning mogen aanvragen zonder de Verenigde Staten te moeten verlaten. Dat schrijft The Washington Post op gezag van anonieme bronnen die van de plannen op de hoogte zijn.

21 minuten geleden
Braziliaanse Lula wil sneller actie tegen misdaad in Amazone

BRASILIA (RTR) - President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië wil van zijn regering snellere actie in het Amazoneregenwoud om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Die draagt bij aan de ontbossing van dit grootste tropische regenwoud van de wereld.

1 uur geleden
Rutte: Orbán hoeft geen excuses in ruil voor steun voor NAVO-baan

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft demissionair premier Mark Rutte niet om excuses gevraagd voor eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens dat land onrespectvol waren. Wel is er afgesproken dat Rutte zijn Hongaarse collega een brief stuurt, waarin hij zal uitspreken dat hij beseft dat die verkeerd zijn gevallen. Rutte is "voorzichtig optimistisch" dat ook Hongarije hem zal steunen als nieuwe topman van de NAVO.

2 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

2 uur geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

2 uur geleden
Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

5 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

7 uur geleden