Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 5 miljoen Nederlanders geven toestemming voor orgaandonatie

Bijna 5 miljoen Nederlanders geven toestemming voor orgaandonatie

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die toestemming geeft voor orgaandonatie na overlijden is sinds de invoering van de nieuwe donorwet flink gegroeid. In juli 2021 stemden 4,8 miljoen mensen hier expliciet mee in. Dat zijn er bijna een miljoen meer dan begin 2020, zo meldt het statistiekbureau CBS. Ook het aantal mensen dat geen toestemming gaf, nam toe.

De nieuwe donorwet regelt vanaf juli 2020 dat alle inwoners van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen. Ze kunnen al dan niet toestemming geven voor donatie. Orgaandonors kunnen aangeven bepaalde organen of weefsels niet te willen doneren. In het register komt te staan dat mensen "geen bezwaar tegen orgaandonatie" hebben als ze geen keuze doorgeven.

Dat laatste is het geval bij 3,3 miljoen Nederlanders. Verder hebben 1,5 miljoen mensen ervoor gekozen om een nabestaande of aangewezen persoon te laten beslissen over orgaandonatie als ze overlijden.

Halverwege dit jaar had driekwart van de inwoners van 18 jaar of ouder een keuze doorgegeven, oftewel 10,6 miljoen mensen. Vooral jongeren hebben nog geen keuze gemaakt. De groep die expliciet geen toestemming geeft voor donatie is gegroeid van 2,3 miljoen mensen aan het begin van 2020 naar 4,3 miljoen in juli 2021.

In de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar geeft een meerderheid van de mensen wel toestemming voor donatie. Bij 80-plussers is juist het omgekeerde aan de hand. Vrouwen hebben vaker hun keuze vastgelegd in het Donorregister en stemmen ook relatief meer in met orgaandonatie vergeleken met mannen.

Op Urk is het percentage mensen dat toestemming geeft voor orgaandonatie met 15 procent het laagst. Het percentage donors is ook relatief laag in veel andere gemeenten in de zogenoemde Biblebelt, waar veel orthodoxe protestanten wonen. In Oost Gelre en Rozendaal is het percentage dat toestemming geeft voor donatie het hoogst.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

2 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

3 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

4 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

4 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

4 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

4 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

5 uur geleden