Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 42.000 mensen wachten te lang op ggz

Bijna 42.000 mensen wachten te lang op ggz

UTRECHT (ANP) - Bijna 42.000 mensen wachten langer op geestelijke gezondheidszorg dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een jaar geleden ging het nog om zo'n 27.000 mensen.

Op dit moment wachten in totaal 80.000 mensen op een aanmeldgesprek of een behandeling in de ggz. Dat zijn er weliswaar minder dan begin van dit jaar, maar de wachttijden zijn in veel gevallen wel langer, aldus de NZa. De autoriteit noemt dit zorgelijk en wil dat zorgaanbieders en verzekeraars meer doen om mensen op tijd zorg te kunnen bieden.

Zo vindt de NZa dat mensen actief moeten worden gewezen op de optie tot zorgbemiddeling. Iemand die op een wachtlijst staat, kan bij zijn of haar verzekeraar om een zorgbemiddelaar vragen. Die kan helpen om een plek te vinden waar de cliënt eerder terecht kan. De NZa deed eerder een soortgelijke oproep aan zorgaanbieders en verzekeraars om te zorgen dat de wachtlijsten voor operaties in lengte afnemen.

Personeelstekort

Ook roept de autoriteit op tot een gesprek "over wat passende ggz is". De zorgvraag stijgt, terwijl het personeelstekort ook verder oploopt. "Met elkaar moeten we in gesprek over vragen als voor wie de ggz eigenlijk bedoeld is, hoe we ervoor zorgen dat de benodigde zorg ook het meest passend is, welke rol de leefomgeving kan spelen bij het zorgen voor mentaal welzijn, wat de rol van het sociaal domein is, maar ook over hoe wij tegen lijden als onderdeel van het leven aankijken", aldus de NZa.

Minister Conny Helder (Volksgezondheid) roept huisartsen, aanbieders van ggz-zorg en zorgverzekeraars op mensen actief te wijzen op de mogelijkheid tot zorgbemiddeling door zorgverzekeraars. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Zorgverzekeraars hebben nu al de verplichting patiënten die langer dan de maximaal aanvaardbare wachttijd - de zogeheten Treeknorm - te benaderen en hen actief te wijzen op de mogelijkheid tot zorgbemiddeling, zodat zij ergens anders sneller geholpen kunnen worden.

Meerdere wachtlijsten

GGZ Nederland zegt in te zetten op een andere manier van samenwerken "met huisartsen en het sociale domein zoals bijvoorbeeld de schuldhulpverlening, wijkteams, buurthuizen, welzijnswerk". Zo zouden mensen het beste en sneller geholpen kunnen worden, aldus de organisatie. Daarnaast wijst GGZ Nederland erop dat sommige mensen op meerdere wachtlijsten staan, waardoor niet 80.000 maar 60.000 mensen wachten op ggz-zorg.

Helder gaat de NZa vragen verzekeraars daar beter op te controleren. Verzekeraars moeten beter hun best doen om voor mensen zo snel mogelijk de benodigde ggz-hulp te regelen, vindt de bewindsvrouw.

Meer uit Gezond

Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

14 uur geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

1 dag geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

1 dag geleden
HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

2 dagen geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

3 dagen geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

3 dagen geleden