Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 42.000 mensen wachten te lang op ggz

Bijna 42.000 mensen wachten te lang op ggz

UTRECHT (ANP) - Bijna 42.000 mensen wachten langer op geestelijke gezondheidszorg dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een jaar geleden ging het nog om zo'n 27.000 mensen.

Op dit moment wachten in totaal 80.000 mensen op een aanmeldgesprek of een behandeling in de ggz. Dat zijn er weliswaar minder dan begin van dit jaar, maar de wachttijden zijn in veel gevallen wel langer, aldus de NZa. De autoriteit noemt dit zorgelijk en wil dat zorgaanbieders en verzekeraars meer doen om mensen op tijd zorg te kunnen bieden.

Zo vindt de NZa dat mensen actief moeten worden gewezen op de optie tot zorgbemiddeling. Iemand die op een wachtlijst staat, kan bij zijn of haar verzekeraar om een zorgbemiddelaar vragen. Die kan helpen om een plek te vinden waar de cliënt eerder terecht kan. De NZa deed eerder een soortgelijke oproep aan zorgaanbieders en verzekeraars om te zorgen dat de wachtlijsten voor operaties in lengte afnemen.

Personeelstekort

Ook roept de autoriteit op tot een gesprek "over wat passende ggz is". De zorgvraag stijgt, terwijl het personeelstekort ook verder oploopt. "Met elkaar moeten we in gesprek over vragen als voor wie de ggz eigenlijk bedoeld is, hoe we ervoor zorgen dat de benodigde zorg ook het meest passend is, welke rol de leefomgeving kan spelen bij het zorgen voor mentaal welzijn, wat de rol van het sociaal domein is, maar ook over hoe wij tegen lijden als onderdeel van het leven aankijken", aldus de NZa.

Minister Conny Helder (Volksgezondheid) roept huisartsen, aanbieders van ggz-zorg en zorgverzekeraars op mensen actief te wijzen op de mogelijkheid tot zorgbemiddeling door zorgverzekeraars. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Zorgverzekeraars hebben nu al de verplichting patiënten die langer dan de maximaal aanvaardbare wachttijd - de zogeheten Treeknorm - te benaderen en hen actief te wijzen op de mogelijkheid tot zorgbemiddeling, zodat zij ergens anders sneller geholpen kunnen worden.

Meerdere wachtlijsten

GGZ Nederland zegt in te zetten op een andere manier van samenwerken "met huisartsen en het sociale domein zoals bijvoorbeeld de schuldhulpverlening, wijkteams, buurthuizen, welzijnswerk". Zo zouden mensen het beste en sneller geholpen kunnen worden, aldus de organisatie. Daarnaast wijst GGZ Nederland erop dat sommige mensen op meerdere wachtlijsten staan, waardoor niet 80.000 maar 60.000 mensen wachten op ggz-zorg.

Helder gaat de NZa vragen verzekeraars daar beter op te controleren. Verzekeraars moeten beter hun best doen om voor mensen zo snel mogelijk de benodigde ggz-hulp te regelen, vindt de bewindsvrouw.

Meer uit Gezond

Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 uur geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

2 uur geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

3 uur geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

3 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

3 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

3 dagen geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

4 dagen geleden