Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 360.000 boetes voor overtreden regels lockdown Frankrijk

Bijna 360.000 boetes voor overtreden regels lockdown Frankrijk

PARIJS (ANP) - De politie heeft in de eerste twee weken dat Fransen thuis moeten blijven wegens de coronacrisis 5,8 miljoen controles uitgevoerd en daarbij 359.000 processen-verbaal opgemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de meeste boetes zijn uitgeschreven omdat mensen zonder geldige redenen de deur uit zijn gegaan.

Minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken) heeft in Franse media de bevolking gewaarschuwd niet met paasvakantie te gaan. Eind deze week begint in een deel van Frankrijk, inclusief Parijs, de voorjaarsvakantie. De regels blijven hetzelfde ook tijdens de vakantie, waarschuwde de bewindsman. Op de traditionele vakantieroutes en op stations zal extra worden gecontroleerd.

In Frankrijk zijn de maatregelen strenger dan in Nederland en er staan bij overtredingen erg hoge boetes op, mogelijk oplopend tot 3700 euro. In bepaalde gevallen kan er ook een celstraf worden opgelegd. De 67 miljoen inwoners mogen alleen de deur uit als ze een formuliertje hebben geprint en ingevuld, waarop staat aangegeven waarom ze de woning hebben verlaten. Dat mag voor noodzakelijke boodschappen, zorg voor anderen, medische afspraken, zorg voor kinderen of huisdieren en individuele sportbeoefening. In Frankrijk is er een maximum gesteld aan het aantal gezinsleden dat samen de straat op gaat (een ouder met twee kinderen) en ook het sporten moeten binnen 1 kilometer van de woning.

Frankrijk heeft inmiddels meer dan 52.000 besmettingen vastgesteld en circa 3500 mensen zijn aan het virus bezweken. De zwaarst getroffen gebieden zijn de regio Parijs en het noordoosten. Coronapatiënten zijn in de noordoostelijke departementen langs de Rijn met vliegtuigen van de luchtmacht en met speciale tgv's naar andere delen van Frankrijk overgebracht. De ziekenhuizen konden de toeloop van patiënten die moesten worden beademd niet meer verwerken. Woensdag vertrekken er voor het eerst speciale treinen met coronapatiënten uit de Parijse regio. In de regio liggen al 1900 mensen in zeer ernstige toestand in ziekenhuizen. Twee tgv's brengen patiënten naar het westelijke Bretagne.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

3 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

4 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

5 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

9 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

10 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

10 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

11 uur geleden