Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 270 arrestaties bij protesten in Australië tegen lockdowns

Bijna 270 arrestaties bij protesten in Australië tegen lockdowns

MELBOURNE (ANP/RTR) - De Australische politie heeft zaterdag 235 mensen gearresteerd in Melbourne en 32 in Sydney tijdens protesten tegen de aanhoudende lockdowns in die steden. Daarbij raakten zes politieagenten gewond. Zij werden volgens de lokale politie tegen de grond geslagen en vertrapt, zoals ook op televisiebeelden was te zien.

Vanwege de lockdowns zijn massabijeenkomsten verboden en dat geldt ook voor demonstraties. In Melbourne hadden 2000 agenten het stadscentrum afgezet met controleposten en barricades om de aangekondigde protesten te voorkomen. Ook was het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Toch slaagden ongeveer 700 mensen erin om zich in Melbourne te verzamelen. In Sydney, waar vergelijkbare maatregelen waren genomen, waren de samenscholingen kleiner.

Australië worstelt sinds half juni met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus, waarbij onder meer Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra al weken in strikte lockdowns zitten. Op zaterdag werden er 1882 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, waarvan het merendeel in Sydney.

Uitzonderlijk

De meeste beperkingen gelden in de deelstaten Victoria, New South Wales en Canberra en blijven van kracht totdat ten minste 70 procent van de 16-plussers volledig is gevaccineerd. Dat zal gezien het huidige tempo van inentingen pas eind oktober of begin november het geval zijn.

De strikte coronaregels hebben Australië geholpen de verspreiding binnen de perken te houden. Het land registreerde sinds het begin van de pandemie iets minder dan 85.000 besmettingen en 1145 doden, op een bevolking van bijna 26 miljoen.

De meerderheid van de Australiërs steunt vaccinaties en de maatregelen voor de volksgezondheid. De soms gewelddadige protesten van zaterdag waren dan ook uitzonderlijk. "Het was zeer teleurstellend om opnieuw een voorbeeld te zien van een kleine minderheid die een volledige minachting toont voor de gezondheid en veiligheid van niet alleen de politie, maar van alle inwoners van Victoria", zei de politie van Victoria in een verklaring.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

EU heeft nog geen zicht op hervatting atoomoverleg met Iran

LUXEMBURG (ANP) - Iran heeft toch nog niet toegezegd de onderhandelingen over het atoomakkoord te hervatten. Het is Iran geraden dat wel gauw te doen, zegt de Europese Unie, die bemiddelt om de geschonden overeenkomst te herstellen.

30 minuten geleden
Hoofdredacteur grootste krant Duitsland weg om #MeToo

BERLIJN (ANP/DPA) - De hoofdredacteur van de grootste Duitse krant Bild is met onmiddellijke ingang uit zijn functie gezet. De reden is dat de 41-jarige Julian Reichelt liefdesaffaires met medewerkers heeft gehad, waarbij er aanwijzingen zijn van machtsmisbruik, heeft mediaconcern Axel Springer bekendgemaakt.

1 uur geleden
Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse topfunctionaris die de Italiaanse strijd tegen het coronavirus leidde, heeft mogelijk miljoenen euro's verduisterd bij de aankoop van Chinese mondkapjes. Tegen Domenico Arcuri, die in de media de anticorona-tsaar wordt genoemd, loopt ook een onderzoek voor ambtsmisbruik.

3 uur geleden
Duitse minister: coronanoodtoestand volgende maand ten einde

BERLIJN (ANP) - De noodtoestand die sinds het begin van de coronapandemie in Duitsland geldt, komt op 25 november ten einde als het parlement daarmee instemt, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn volgens de krant Bild. De noodtoestand is de juridische basis van veel coronamaatregelen, maar een deel daarvan blijft volgens de bewindsman ook na volgende maand nog "absoluut noodzakelijk". Het gaan dan bijvoorbeeld om het vaccinatie- en testbeleid en hygiënevoorschriften.

3 uur geleden
Aanslagpleger Kongsberg doodde mensen toch niet met pijl en boog

OSLO (ANP/AFP) - De man die vorige week vijf mensen doodde in Noorwegen, deed dat met een "scherp voorwerp". Hij liep ook met pijl en boog rond, maar dat zou niet het moordwapen zijn geweest.

4 uur geleden
Drie partijen beginnen overleg over Duitse regeringscoalitie

BERLIJN (ANP/DPA) - Drie Duitse partijen zijn bereid onderhandelingen te beginnen over een regeringscoalitie. Als laatste partij ging maandag de liberale FDP akkoord, melden Duitse media. Eerder hadden de sociaaldemocratische SPD en de milieupartij De Groenen al ingestemd.

5 uur geleden
Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voormalige generaal Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie overleed hij aan de gevolgen van complicaties van Covid-19, al was hij wel volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

6 uur geleden