Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 270 arrestaties bij protesten in Australië tegen lockdowns

Bijna 270 arrestaties bij protesten in Australië tegen lockdowns

MELBOURNE (ANP/RTR) - De Australische politie heeft zaterdag 235 mensen gearresteerd in Melbourne en 32 in Sydney tijdens protesten tegen de aanhoudende lockdowns in die steden. Daarbij raakten zes politieagenten gewond. Zij werden volgens de lokale politie tegen de grond geslagen en vertrapt, zoals ook op televisiebeelden was te zien.

Vanwege de lockdowns zijn massabijeenkomsten verboden en dat geldt ook voor demonstraties. In Melbourne hadden 2000 agenten het stadscentrum afgezet met controleposten en barricades om de aangekondigde protesten te voorkomen. Ook was het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Toch slaagden ongeveer 700 mensen erin om zich in Melbourne te verzamelen. In Sydney, waar vergelijkbare maatregelen waren genomen, waren de samenscholingen kleiner.

Australië worstelt sinds half juni met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus, waarbij onder meer Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra al weken in strikte lockdowns zitten. Op zaterdag werden er 1882 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, waarvan het merendeel in Sydney.

Uitzonderlijk

De meeste beperkingen gelden in de deelstaten Victoria, New South Wales en Canberra en blijven van kracht totdat ten minste 70 procent van de 16-plussers volledig is gevaccineerd. Dat zal gezien het huidige tempo van inentingen pas eind oktober of begin november het geval zijn.

De strikte coronaregels hebben Australië geholpen de verspreiding binnen de perken te houden. Het land registreerde sinds het begin van de pandemie iets minder dan 85.000 besmettingen en 1145 doden, op een bevolking van bijna 26 miljoen.

De meerderheid van de Australiërs steunt vaccinaties en de maatregelen voor de volksgezondheid. De soms gewelddadige protesten van zaterdag waren dan ook uitzonderlijk. "Het was zeer teleurstellend om opnieuw een voorbeeld te zien van een kleine minderheid die een volledige minachting toont voor de gezondheid en veiligheid van niet alleen de politie, maar van alle inwoners van Victoria", zei de politie van Victoria in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

11 minuten geleden
Medewerker Oekraïense ambassade in Madrid gewond door bombrief

MADRID (ANP/RTR) - Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid is lichtgewond geraakt door een bombrief. De brief ontplofte toen het slachtoffer ermee in de weer was, aldus de Spaanse politie.

33 minuten geleden
Baguette behoort tot werelderfgoed volgens Unesco

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd. Er worden er in het land dagelijks naar schatting 10 miljoen van gegeten.

1 uur geleden
Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.

1 uur geleden
Begin van proces tegen verdachten aanslagen 2016 in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het proces tegen verdachten van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Brussel in maart 2016 is van start gegaan. Het zou eigenlijk in oktober beginnen maar de maand ervoor maakte rechtbankvoorzitter Laurence Massart bezwaar tegen de afgescheiden glazen boxen waar de beklaagden in moesten. Die zijn nu vervangen door één grote glazen ruimte. De gecoördineerde zelfmoordaanslagen, twee op het vliegveld Zaventem en een in het metrostation Maalbeek, waren het werk van een terreurnetwerk dat in november het jaar ervoor bloedige aanslagen had gepleegd in Parijs. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

3 uur geleden
Rusland wil volgend jaar 1,5 keer meer uitgeven aan leger

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland, dat Oekraïne is binnengevallen, wil volgend jaar 1,5 keer meer investeren in zijn strijdkrachten dan dit jaar. Moskou richt zich in het bijzonder op zijn nucleaire arsenaal, melden Russische media.

3 uur geleden
Chinese oud-president Jiang Zemin (96) overleden

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese oud-president Jiang Zemin is overleden. Chinese staatsmedia melden dat hij woensdag op 96-jarige leeftijd is gestorven in Shanghai. Hij bezweek aan leukemie en orgaanfalen.

5 uur geleden