Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 25.000 anonieme misdaadmeldingen, meeste uit Limburg

Bijna 25.000 anonieme misdaadmeldingen, meeste uit Limburg

DEN HAAG (ANP) - Tiplijn Meld Misdaad Anoniem heeft vorig jaar bijna 25.000 anonieme tips binnengekregen over mogelijke misdrijven. Dat zijn er iets minder dan in 2020, maar fors meer dan in de jaren ervoor. De meeste meldingen gingen over misdrijven met betrekking tot hard- en softdrugs en geweldsdelicten. Dat stelt Meld Misdaad Anoniem in het dinsdag verschenen jaarrapport van de organisatie.

Er werd onder andere veel gemeld over hennepkwekerijen, drugslabs en relschoppers. Het aantal tips over uitbuiting en woonfraude steeg het hardst ten opzichte van 2020, al gaat dit om betrekkelijk kleine aantallen. Volgens Meld Misdaad Anoniem en de politie zijn mede door de tips ruim 3.300 aanhoudingen verricht.

In Limburg werden in 2021, net als in de jaren daarvoor, naar verhouding de meeste anonieme tips doorgegeven: zo'n 22 per 10.000 inwoners. Deze meldingen gingen vooral over softdrugs (zoals wietplantages), harddrugs en geweldsdelicten. De regio's Zeeland-West-Brabant en Rotterdam volgen.

Volgens Meld Misdaad Anoniem drukten "rellen door het hele land een stempel op het afgelopen jaar", wat de organisatie terugziet in het aantal tips dat binnenkwam. In een persbericht schrijft de organisatie dat zij "een hoge bereidheid ervoer om informatie te delen over geweldplegers en vernielingen in binnensteden". Zo kwamen er onder meer tips binnen over de avondklokrellen in Eindhoven en Rotterdam in januari vorig jaar, en waren tips "van meerwaarde" in het onderzoek naar de voetbalrellen rondom de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse in oktober.

Meer uit Binnenland

Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israƫlische offensief in Gaza".

1 uur geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

3 uur geleden
Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

7 uur geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

7 uur geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

7 uur geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

7 uur geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

7 uur geleden