Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 2000 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

Bijna 2000 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 1976 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Ongeveer de helft daarvan, 987 mensen, is gevaccineerd door de GGD in Amsterdam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt niet hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus de opkomst is niet bekend.

De mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex. De inenting moet ze beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen.

De preventieve vaccinatie begon vorige week in Amsterdam en Haaglanden. Op de eerste twee prikdagen kwamen 146 van de 382 uitgenodigde mensen opdagen, een opkomst van ongeveer 38 procent. De GGD'en schreven dat toe aan de zomervakantie. Inmiddels worden op meer plekken in het land mensen ingeënt. Utrecht startte afgelopen zaterdag, op maandag begonnen IJsselland, Drenthe en Gelderland-Midden en op dinsdag Zuid-Limburg. De regio's Rotterdam-Rijnmond en Friesland beginnen donderdag en Hollands Noorden vrijdag. In Groningen, Twente en Zaanstreek-Waterland gaat de apenpokkenvaccinatie volgende week van start. Ook in de andere regio's moeten volgende week de eerste prikken worden gegeven, meldt het RIVM.

Preventief vaccineren

Bij de eerste lichting kunnen enkele tienduizenden mensen zich preventief laten vaccineren. Ze worden daarvoor uitgenodigd omdat ze mogelijk het grootste risico lopen besmet te raken met het virus. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen.

Het aantal positieve tests loopt de laatste week langzamer op dan in de weken ervoor. De teller staat donderdag op 957 bevestigde besmettingen. Dat zijn er 32 meer dan afgelopen maandag. In een week tijd is het aantal bevestigde gevallen met 79 toegenomen. Dat is de kleinste stijging op weekbasis sinds eind juni. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen.

In de cijfers van het RIVM heeft de regio 'Noord-Holland en Flevoland' de meeste bevestigde besmettingen, namelijk 579. Onder meer Amsterdam valt daaronder. Daarna volgt de regio West (Rotterdam en Den Haag) met 155 vastgestelde apenpokkengevallen.

Meer uit Gezond

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

22 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

23 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

1 dag geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

2 dagen geleden