Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 2000 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

Bijna 2000 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 1976 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Ongeveer de helft daarvan, 987 mensen, is gevaccineerd door de GGD in Amsterdam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt niet hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus de opkomst is niet bekend.

De mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex. De inenting moet ze beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen.

De preventieve vaccinatie begon vorige week in Amsterdam en Haaglanden. Op de eerste twee prikdagen kwamen 146 van de 382 uitgenodigde mensen opdagen, een opkomst van ongeveer 38 procent. De GGD'en schreven dat toe aan de zomervakantie. Inmiddels worden op meer plekken in het land mensen ingeënt. Utrecht startte afgelopen zaterdag, op maandag begonnen IJsselland, Drenthe en Gelderland-Midden en op dinsdag Zuid-Limburg. De regio's Rotterdam-Rijnmond en Friesland beginnen donderdag en Hollands Noorden vrijdag. In Groningen, Twente en Zaanstreek-Waterland gaat de apenpokkenvaccinatie volgende week van start. Ook in de andere regio's moeten volgende week de eerste prikken worden gegeven, meldt het RIVM.

Preventief vaccineren

Bij de eerste lichting kunnen enkele tienduizenden mensen zich preventief laten vaccineren. Ze worden daarvoor uitgenodigd omdat ze mogelijk het grootste risico lopen besmet te raken met het virus. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen.

Het aantal positieve tests loopt de laatste week langzamer op dan in de weken ervoor. De teller staat donderdag op 957 bevestigde besmettingen. Dat zijn er 32 meer dan afgelopen maandag. In een week tijd is het aantal bevestigde gevallen met 79 toegenomen. Dat is de kleinste stijging op weekbasis sinds eind juni. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen.

In de cijfers van het RIVM heeft de regio 'Noord-Holland en Flevoland' de meeste bevestigde besmettingen, namelijk 579. Onder meer Amsterdam valt daaronder. Daarna volgt de regio West (Rotterdam en Den Haag) met 155 vastgestelde apenpokkengevallen.

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

1 dag geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

1 dag geleden
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

1 dag geleden
Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

2 dagen geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

4 dagen geleden
Duizend patiënten uit Oekraïne naar ziekenhuizen in EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sinds begin maart duizend chronisch zieke patiënten en oorlogsgewonden uit Oekraïne overgebracht naar gespecialiseerde ziekenhuizen in achttien EU-landen. Door de aanhoudende Russische agressie in het land kunnen lokale ziekenhuizen de vraag naar hulp en zorg in toenemende mate niet aan. Ook Nederland heeft gewonde of zieke Oekraïense patiënten overgenomen, meldt de Europese Commissie, die de transfers coördineert en financieel ondersteunt.

5 dagen geleden
Aidsfonds: wereldwijd meer hiv als gevolg van discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen (homomannen, trans personen, sekswerkers, drugsgebruikers en hun partners) is wereldwijd toegenomen. Dat meldt het Aidsfonds op basis van recente cijfers van de VN-organisatie UNAIDS. Het komt volgens de organisatie door discriminerende wetten in verschillende landen.

5 dagen geleden