Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland

Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland

SOLNA (ANP) - Zeker 140 mensen in Europa hebben het afgelopen jaar het salmonella-virus opgelopen door broodjes kip, waarschijnlijk afkomstig van een vleesverwerker in Estland. Mogelijk gaat het om 196 mensen. Negentien van hen belandden in het ziekenhuis en in Groot-Brittannië is iemand daardoor overleden. In Nederland is één geval vastgesteld.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt dat de besmettingsgolf waarschijnlijk komt door kant-en-klare kip of vers kippenvlees, bijvoorbeeld in broodjes en wraps. De meeste besmette mensen zeiden tijdens het brononderzoek dat ze een paar dagen ervoor broodjes kip hadden gegeten. De bron zou een vleesverwerker in Estland zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zijn 81 salmonellabesmettingen vastgesteld. In Finland zijn zeker 42 gevallen gemeld, maar er zijn ook 47 mogelijke infecties, dus het totale aantal kan oplopen tot 89. Ook in Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Ierland, Estland en Israël zijn mensen ziek geworden.

Kinderchocola

Eerder dit jaar was er een salmonella-uitbraak door kinderchocola. Daardoor werden meer dan 400 mensen ziek, vooral kinderen onder de 10 jaar.

Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in levensmiddelen, zoals vlees en zuivel. Als mensen er een infectie mee oplopen zijn de klachten meestal mild, maar bij ouderen en jonge kinderen kan een darminfectie ernstiger verlopen.

Meer uit Buitenland

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

2 minuten geleden
Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

27 minuten geleden
Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

GAZIANTEP (ANP) - De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

52 minuten geleden
Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

1 uur geleden
Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

ANKARA/NICOSIA (ANP) - Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

1 uur geleden
Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van "provocerende" posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

2 uur geleden
Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

TEHERAN (AFP/ANP) - Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde 'Oghab 44-'basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.

2 uur geleden