Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 200 dode walvissen na stranding op Australisch strand

Bijna 200 dode walvissen na stranding op Australisch strand

HOBART (ANP/AFP) - Slechts 35 van de 230 grienden die woensdag gevonden werden op een strand van het Australische eiland Tasmanië zijn nog in leven. Bijna tweehonderd dieren hebben het niet gered nadat zij strandden aan de westkust van het eiland, dat aan de elementen is blootgesteld.

"Helaas hebben we te maken met een hoog sterftecijfer", zegt Brendon Clark, die namens de reddingswerkers het woord voert, donderdag tegen Australische media. "We hebben er alles aan gedaan om de walvissen afgelopen nacht in leven te houden, zodat we ze vanochtend konden redden, maar er zijn er nog slechts 35 in leven. Wij richten ons er nu op deze dieren naar dieper water brengen."

Op beelden is te zien hoe de ruim tweehonderd dieren zij aan zij op het strand van het Australische eiland liggen. Grienden kunnen tot zeven meter lang worden en soms enkele duizenden kilo's wegen.

Oorzaak

Dat Ocean Beach, waar de dieren strandden, te maken heeft met een stevige branding en onbeschut ligt, heeft er volgens Clark aan bijgedragen dat zoveel dieren overleden. Exact twee jaar geleden strandde een recordaantal van 470 grienden in Tasmanië, ruim honderd dieren konden toen worden gered. De omstandigheden waren destijds "gunstiger", zegt Clark.

De oorzaak van massale strandingen is vaak onbekend, maar experts suggereren dat de walvissen mogelijk naar de kust trekken op zoek naar voeding.

Meer uit Buitenland

Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

7 minuten geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

33 minuten geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

55 minuten geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

59 minuten geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

3 uur geleden
Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

4 uur geleden
VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

5 uur geleden