Bijna 185.000 mensen lopen zeker 6 maanden achter met zorgpremie
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat de zorgpremie langer dan zes maanden niet had betaald, bedroeg begin deze maand 184.500, aldus het centrale administratiekantoor CAK. Zorgverzekeraars melden de wanbetalers aan bij deze organisatie, die dan meestal een premie gaat inhouden op uitkering of loon.
Het CAK zag de laatste jaren een stijging in aantal mensen dat niet aan zijn verplichtingen voldeed, tot 178.912 in 2023. De instantie kan niet echt iets zeggen over de oorzaak en al helemaal niet over de gevolgen van de nieuwe stijgingen van de zorgpremie.
Wanbetalers blijven wel verzekerd en hun verzekeraars krijgen daarvoor een compensatie van het CAK. Die komt weer van het door dit kantoor geïnde geld. Dat wordt echter ook deels gestort in het Zorgverzekeringsfonds.
Schuldhulpverlening
Het CAK probeert mensen die hun verzekering niet betalen zo snel mogelijk weer hun verplichtingen op de gewone manier te laten voldoen. Daartoe wordt vaak contact gezocht met gemeenten en gekeken naar mogelijkheden voor schuldhulpverlening.
Zorgverzekeraars melden niet-betalenden pas na zes maanden bij het CAK aan voor de regeling wanbetalers. Voor die tijd wordt er vaak nog wel onderling over een betalingsregeling gesproken.
Tientje
Dat de zorgpremies met ongeveer een tientje zouden stijgen, werd al verwacht. DSW verhoogt in 2025 de premie van de basisverzekering met 9,50 euro per maand, zo maakte deze zorgverzekeraar dinsdag als eerste bekend. Op 12 november moeten alle verzekeraars hun nieuwe premie bekend hebben gemaakt.
Meer uit Gezond
EINDHOVEN (ANP) - Op de afdelingen intensive care (ic) en anesthesiologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven willen ze het aantal alarmsignalen fors verminderen. De huidige hoeveelheid, een miljoen alarmen op de ic in drie maanden tijd, is echt te veel, voor zowel zorgverleners als patiënten. En die hoeveelheid kan nog riskant zijn ook. Daarbij is een groot aantal van de alarmen niet eens echt relevant, meldt het hospitaal.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond. "In een jaar tijd is het aantal kant-en-klaarmaaltijden met volkorengranen meer dan verdubbeld", aldus de organisatie op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous. Vooral makers van huismerken stoppen er vaker volkoren in, de Lidl voorop.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen met de hoogste inkomens dragen naar verhouding het minst bij aan zorg uit het basispakket. De lasten worden vooral gedragen door mensen met een middeninkomen. De solidariteit op het gebied van inkomen is laag, concludeert het Centraal Planbureau (CPB).
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inmiddels failliete huisartsenketen Co-Med heeft de regels overtreden bij het overnemen van huisartsenpraktijken in Den Haag, Eindhoven, Zwolle en Bergen op Zoom. Overnameplannen werden niet altijd gemeld en overnames werden afgerond voordat er toestemming was. Dat concludeert de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert samen met gezondheidsinstituut RIVM en statistiekbureau CBS. Vergeleken met 2022 verminderde het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel door volwassenen van 1,3 procent naar 0,9 procent van die groep.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zorgmedewerkers voelen zich maar net paraat genoeg om een toekomstige pandemie het hoofd te kunnen bieden. Ze geven zichzelf in een onderzoek van het Nivel maar een krappe voldoende. Over het eigen kennisniveau over infectieziekten zijn de meesten kritisch: slechts een derde van de 580 ondervraagden voelt zich hier zeker over. Iets minder dan driekwart (74 procent) zou bereid zijn om tijdens een volgende pandemie in de directe patiëntenzorg te werken.
22 uur geledenHORST AAN DE MAAS (ANP) - Het advies aan 13.750 huishoudens in de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas om drinkwater eerst drie minuten te koken blijft in ieder geval gelden tot en met donderdag. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt maandagochtend nog te onderzoeken of het drinkwater veilig genoeg is.
1 dag geleden