Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

Het minimumloon voor een theeplantagearbeider in het land bedraagt nu ruim een dollar per dag. Dit bedrag zou volgens de eisen van de stakers met zeker 150 procent omhoog moeten.

"Tegenwoordig kunnen we met dit bedrag zelfs geen rijst voor ons gezin betalen", zegt een arbeider tegen het Franse persbureau AFP. "Met een dagloon kun je nog geen liter olie voor consumptie kopen. Hoe kunnen we dan nog nadenken over onze voeding, medicijnen of de opvoeding van kinderen?"

'Moderne slaven'

De meeste theewerkers in het overwegend islamitische land zijn hindoes uit een lage kaste. Veel van hen zijn de afstammelingen van arbeiders die in de Britse koloniale tijd naar de plantages zijn gebracht.

Volgens onderzoek van de Society for Environment and Human Development behoren de arbeiders op de meer dan tweehonderd theeplantages tot de slechtst betaalde werknemers ter wereld. Philip Gain, de directeur van die organisatie, spreekt zelfs van "moderne slaven".

Meer uit Financieel

Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

2 minuten geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

19 minuten geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

34 minuten geleden
Europese autobranche wijt verkoopdaling aan paasvakantie

BRUSSEL (ANP) - De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

45 minuten geleden
Heineken sluit Nigeriaanse brouwerijen tijdelijk om valutaverlies

LAGOS (ANP/BLOOMBERG) - Heineken heeft twee van zijn negen brouwerijen in Nigeria tijdelijk gesloten om valutaverliezen door de sterke waardedaling van de Nigeriaanse munt. Met de maatregel wil Nigerian Breweries, bedrijfsonderdeel van de Nederlandse bierbrouwer, de kosten omlaagbrengen en weer winstgevend worden.

48 minuten geleden
IMF-bestuurder maant centrale banken jojobeleid rente te voorkomen

WASHINGTON (ANP) - Centrale banken moeten voorzichtig zijn als ze de rente dit jaar willen verlagen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

1 uur geleden
Werkloosheid blijft ongewijzigd op 3,6 procent in maart

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in maart onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. In maart zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Al vanaf juli vorig jaar schommelt de werkloosheid rond dit niveau.

1 uur geleden