
Bijna 1,5 miljoen mensen kregen vorige week een prik
BILTHOVEN (ANP) - Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben vorige week een prik gekregen tegen het coronavirus. Dat is een fractie meer dan de week ervoor. Nog een week eerder was er een recordaantal van bijna 1,7 miljoen prikken. Dat record kan in de loop van juli sneuvelen.
Het is volgende week een half jaar geleden dat de eerste mensen in Nederland werden ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee was Nederland het laatste land in de Europese Unie waar de vaccinatiecampagne begon. Volgens de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er inmiddels 15,3 miljoen prikken gezet. Dat zijn er 1,47 miljoen meer dan vorige week. Bijna 10 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en bijna 5,4 miljoen kregen een tweede prik.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC hebben twee op de drie volwassen Nederlanders minstens één prik gehad. Daarmee staat Nederland op de zevende plaats. In IJsland is meer dan 82 procent van de inwoners ingeënt, in Malta, België en Finland meer dan 70 procent. In Hongarije en Denemarken is de vaccinatiegraad net iets hoger dan in Nederland. Roemenië (bijna 30 procent) en Bulgarije (16 procent) sluiten de rij. Landen als het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland staan niet op de lijst.
Ouderen
De vaccinatiegraad is het hoogst onder de ouderen, die als eersten aan de beurt waren voor een prik. Van de mensen die 65 tot 89 jaar oud zijn, is zo'n 90 procent gevaccineerd. Het aantal prikken bij 90-plussers blijft naar verhouding wat achter, met 85 procent. Het aantal gevaccineerde dertigers en veertigers stijgt snel. Dat zijn de mensen die de afgelopen weken aan de beurt kwamen.
Verreweg de meeste mensen hebben het vaccin van Pfizer en BioNTech gekregen. Daarmee zijn ruim 10 miljoen prikken gezet. AstraZeneca is goed voor meer dan 2,5 miljoen prikken en Moderna voor ruim een miljoen. Janssen, het enige vaccin waarbij mensen na één prik klaar zijn, is aan ruim een half miljoen mensen toegediend.
Recordaantal doses
Begin juni, in de week voor het prikrecord, leverden de vaccinfabrikanten een recordaantal doses aan Nederland. Bij de opslagloods in Oss kwamen toen 1,85 miljoen doses binnen. In de weken erna zijn ongeveer 1,4 miljoen doses per week aangekomen, wat ongeveer overeenkomt met het aantal gezette prikken. In deze week van 28 juni tot en met 4 juli verwacht de overheid meer dan 2,6 miljoen doses.
De grote levering komt vooral doordat AstraZeneca die week 1,1 miljoen doses wil leveren, ongeveer evenveel als in de zeven voorgaande weken bij elkaar. De overheid plant geen nieuwe afspraken voor dat vaccin meer in, maar er zijn mensen die al een eerste prik met dat middel hebben gekregen en binnenkort hun tweede inenting krijgen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 week geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geleden