Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 14.000 alleenstaande kinderen vragen asiel in EU

Bijna 14.000 alleenstaande kinderen vragen asiel in EU

BRUSSEL (ANP) - In 2019 hebben 13.800 alleenstaande minderjarigen asiel aangevraagd in de EU. Bijna een derde van deze vluchtelingen onder de 18 jaar die zonder familie of een andere begeleider in een EU-land terecht zijn gekomen, was afkomstig uit Afghanistan, maakt het Europees bureau voor de statistiek Eurostat bekend.

Ten opzichte van 2018 daalde het aantal onbegeleide minderjarigen dat een beschermde status in de EU zocht met 20 procent. Het gaat vooral om jongens (85 procent) en twee derde is 16 of 17 jaar oud. Er waren vorig jaar ook 3100 aanvragen van kinderen van 14 en 15 jaar, terwijl 1500 alleenstaande asielzoekers (11 procent) jonger waren dan 14.

Een kwart van de asielaanvragen vond plaats in Griekenland, maar ook in Duitsland, België en Nederland (1000 aanvragen ofwel 8 procent) zochten alleenreizende minderjarigen internationale bescherming. Naast Afghanen ging het vooral om kinderen uit Syrië, Pakistan, Somalië, Guinee en Irak.

In het piekjaar 2015 registreerden zich nog 92.000 alleenstaande asielkinderen in de 27 EU-landen.

Meer uit Buitenland

Japan vervangt beschadigd scherm tegen overlastgevende toeristen

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - De Japanse plaats Fujikawaguchiko vervangt een kapot scherm dat overlast moet tegengaan van toeristen die foto's maken van de bekende berg Fuji. Nadat het zwarte doek vorige week was opgehangen, werden al snel ongeveer tien gaten in het doek geprikt.

8 minuten geleden
China betuigt steun aan Hongkong in zaak rond veiligheidswet

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft steun aan de Hongkongse autoriteiten betuigd, nadat in Hongkong veertien personen schuldig zijn bevonden aan het overtreden van de internationaal omstreden veiligheidswet. Het proces draait om het houden van onofficiële voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie in 2020.

35 minuten geleden
Spaans parlement neemt amnestiewet Catalaanse separatisten aan

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een kleine meerderheid definitief ingestemd met een amnestiewet. Met de wet wordt amnestie verleend aan separatisten die betrokken waren bij een onwettige poging Catalonië in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.

1 uur geleden
2023 was een na warmste jaar ooit gemeten in Spanje

MADRID (ANP) - Spanje beleefde vorig jaar het op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1961. Dat maakte de Spaanse weerdienst Aemet donderdag bekend. In 2023 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,2 graden. Dat is 1,2 graden hoger dan normaal. Alleen in recordjaar 2022 was het nog warmer.

1 uur geleden
Grote nieuwszender Zuid-Afrika voorspelt verlies meerderheid ANC

KAAPSTAD/MIDRAND (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNews Channel Africa voorspelt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de parlementsverkiezingen van woensdag de meerderheid in het parlement kwijt is geraakt. Na dertig jaar de politiek met een ruime parlementaire meerderheid te hebben gedomineerd, zou het ANC van 57,5 procent van de stemmen vijf jaar geleden terugvallen op ergens tussen de 40 en 45 procent van de stemmen nu.

2 uur geleden
Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

2 uur geleden
Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

5 uur geleden