Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 12 procent erbij voor kinderopvangmedewerkers

Bijna 12 procent erbij voor kinderopvangmedewerkers

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangmedewerkers krijgen er gemiddeld 11,86 procent loon bij, melden FNV en CNV. De stijging heeft plaats over achttien maanden. Door een speciale aanpassing komen ook de laagste salarissen boven de 14 euro per uur, aldus de bonden. Verlaging van de werkdruk zal nog verder worden besproken.

De werknemers krijgen er per 1 april van dit jaar 2 procent loon bij plus 150 euro bruto per maand. Op 1 juli 2023 krijgen alle medewerkers een eenmalige uitkering van 525 euro maximaal, naar rato van het dienstverband. Op 1 januari 2024 gaan de lonen verder nog eens omhoog met 2 procent en op 1 april wederom met 2 procent.

"Het was voor onze leden heel belangrijk dat de lonen omhooggaan, vanwege de torenhoge inflatie. Dat we daar nu afspraken over hebben gemaakt geeft ons de ruimte verder te praten over zaken als werkdruk en de grote personeelstekorten", legt bestuurder FNV Zorg & Welzijn Deddy Dorenbos uit. "Gezien de huidige onzekerheden is het fijn dat wij een kortlopende cao kunnen afspreken, hiermee hebben wij nog ruimte om aanvullende loonafspraken te maken in 2024", vult bestuurder CNV Zorg & Welzijn Chantal van Dijk aan.

117.000 werknemers

Onder de cao vallen circa 117.000 werknemers. Er was al langere tijd grote onrust in de wereld van de kinderopvang door de stijgende werkdruk, hoog ziekteverzuim en de schaarse tijd die er in de praktijk per kind kan worden gegeven. Ouders hebben te maken met wachtlijsten.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang is nu echter "heel blij" en put hoop uit de afspraken: "Bestaande én nieuwe medewerkers gaan erop vooruit. De cao biedt betere doorgroeimogelijkheden én een aantrekkelijker start voor nieuwe medewerkers door een hoger startsalaris." De Brancheorganisatie Kinderopvang is ook gelukkig met de afspraken: "Dit onderhandelaarsakkoord zal hopelijk leiden tot de benodigde en welverdiende rust in de sector en laat vanuit de werkgevers onze grote waardering zien voor alle medewerkers die dag in dag uit met hart en ziel werken in de kinderopvang. Belangrijk onderdeel van de waardering is dat we alle huidige en toekomstige medewerkers ook perspectief willen bieden."

Meer uit Binnenland

JA21 in Overijssel krijgt er zetel bij, PvdD levert zetel in

ZWOLLE (ANP) - JA21 heeft er bij de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Overijssel een zetel bijgekregen, ten koste van de Partij voor de Dieren (PvdD). Het verschil tussen de twee partijen was maar 36 stemmen, blijkt uit de uitslag van het centraal stembureau die donderdag definitief is vastgesteld.

1 uur geleden
Op aantal plekken weinig tijd over voor actie tegen overstromingen

UTRECHT (ANP) - De kans op overstromingen door zeespiegelstijging wordt in de komende dertig jaar op diverse plekken wereldwijd tien keer zo groot. Om dat te voorkomen moeten beleidsmakers snel ingrijpen, signaleren onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht, kennisinstituut Deltares en Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

1 uur geleden
Wim Hillenaar voorgedragen als nieuwe burgemeester van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De gemeenteraad van Maastricht heeft donderdagavond Wim Hillenaar (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Hillenaar (54) volgt de huidige burgemeester Annemarie Penn - te Strake op, die per 1 juli met pensioen gaat. Hillenaar was tot 31 januari waarnemend burgemeester van Land van Cuijk. Daarvoor was hij elf jaar burgemeester van de gemeente Cuijk. "Hillenaar is een burgemeester voor alle inwoners van Maastricht. Hij heeft de autoriteit en warme uitstraling die de inwoners vragen", aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie, John Steijns.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil van tijdelijke huurcontracten af

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

3 uur geleden
Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op zijn ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

3 uur geleden
Nederlands zeilschip vlotgetrokken, vaart vrijdag weer verder

RUGHOLMEN (ANP) - Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

4 uur geleden
Bijna alle BBB-kandidaten staan klaar voor Provinciale Staten

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat de meeste gekozen leden van de BoerBurgerBeweging (BBB) hun zetel innemen in Provinciale Staten. Uit een rondgang van het ANP langs acht van de twaalf provincies komt naar voren dat vooralsnog een enkeling afhaakt. De BBB-leden zijn de afgelopen tijd getraind vanuit het landelijke bestuur en vanuit de provincie krijgen de nieuwe Statenleden ook hulp, zeggen meerdere lijsttrekkers.

5 uur geleden