
Bijna 107.000 ondertekenaars petitie covid-poli's
DEN HAAG (ANP) - Bijna 107.000 mensen hebben een petitie getekend waarin de regering wordt gevraagd om 27 miljoen euro vrij te maken voor speciale poliklinieken voor mensen met langdurige covid. Kamerlid voor GroenLinks-PvdA Julian Bushoff diende op 24 januari een voorstel in met een verzoek om zo'n bedrag voor dit doel. Daarover moet nog worden gestemd.
De ondersteunende petitie met de handtekeningen wordt aan het begin van deze middag aangeboden aan Fleur Agema van de Kamercommissie voor volksgezondheid.
Het verzoekschrift is een initiatief van de patiëntenorganisaties PostCovid NL, Long Covid Nederland, #Niethersteld, Kinderen met LongCovid en de patiëntenalliantie PAIS. Ze schatten dat zo'n 450.000 mensen naweeën ondervinden van een coronabesmetting, van wie er 90.000 ernstig aan toe zouden zijn. "Dat zijn mensen die drukke banen hadden, met kinderen, die hun leven opeens kwijt zijn", aldus een woordvoerster.
Specifieke hulp
De organisaties klagen dat mensen met langdurige covid in ons land nergens terechtkunnen voor specifieke hulp, in tegenstelling tot hun lotgenoten in bijvoorbeeld Duitsland.
Huisartsen en specialisten in ons land kunnen volgens de opstellers van de petitie niet adequaat helpen doordat zij niet op de hoogte zijn van de beschikbare kennis en doordat passende behandeltrajecten dus uitblijven. Dit heeft voor velen ernstige beperkingen op school, bij het werk en in het persoonlijk leven tot gevolg.
Andere ziekten
De op te richten poli's zouden ook expertise kunnen opleveren voor het behandelen van bepaalde andere ziekten, zo denken de organisaties achter de petitie.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden