Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld.

Onder de meeste leeftijdsgroepen was sprake van een daling, maar onder jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar nam het aantal geconstateerde besmettingen juist toe met 7 procent. Ook maken de cijfers duidelijk dat meer mensen het virus opliepen tijdens bezoek aan familie of vrienden: zulke bezoeken zijn goed voor 27 procent van de gevallen waarvan de vermoedelijke setting is opgeschreven. In het vorige weekrapport was dat nog 23 procent.

Het RIVM rapporteerde vorige week 52.000 besmettingen. Dat was op weekbasis een afname van 6 procent.

Verband met meivakantie

In de nieuwste rapportage staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 354.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo'n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (min 16 procent). Het instituut legde vorige week al een verband met de meivakantie en doet dat nu opnieuw.

Dat minder mensen zich lieten testen kan komen doordat simpelweg minder mensen klachten hebben, maar het zou ook kunnen dat de testbereidheid in de vakantieweken lager was. Het percentage dat een positieve uitslag kreeg, is afgelopen week juist iets gestegen: van 11,7 procent tot 12,3 procent.

Het reproductiegetal, waarvoor het RIVM twee weken terugkijkt, is ook wat toegenomen, tot 1,01. Dit cijfer drukt uit hoe snel het virus zich verspreidt. Het nieuwste getal heeft betrekking op de situatie zoals die op 26 april was.

Aantal opnames daalt

Zoals afgelopen dagen al duidelijk werd uit de ziekenhuiscijfers, daalt het aantal nieuwe opnames van mensen met Covid-19. Dat is vooral te danken aan de vaccinaties. De totale instroom daalde volgens de weekcijfers met 22 procent tot 1379. Op de intensive cares was de procentuele afname net zo hoog. Daar kwamen 304 ernstig zieke coronapatiƫnten binnen. Het RIVM merkt op dat de daling die het Outbreak Management Team (OMT) graag ziet voordat de coronamaatregelen verder worden versoepeld hiermee nog niet is bereikt. Het OMT kijkt daarbij naar het zevendaags gemiddelde, legt het RIVM uit.

In de afgelopen week zijn 164 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een week eerder, toen 128 overlijdens werden gemeld.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

1 dag geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiƫnten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

2 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

3 dagen geleden