Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna 10 jaar cel voor moeder die dochter van flat gooide

Bijna 10 jaar cel voor moeder die dochter van flat gooide

LEEUWARDEN (ANP) - Hélène J. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en 9 maanden voor doodslag op haar dochter Sharleyne. Volgens het hof kan het niet anders dan dat J. Sharleyne naar beneden heeft gegooid, of door toedoen van J. is gevallen. Voor een vooropgezet plan het kind te doden - en daarmee moord - zien de rechters geen bewijs.

J. (41) werd in 2018 vrijgesproken door de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep en eiste opnieuw een celstraf van tien jaar. Die straf vindt het hof passend, maar haalt er drie maanden vanaf gezien de lange duur van het proces, mede als gevolg van de coronaperikelen.

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Het hof vindt het, net als het OM, niet aannemelijk dat het 8-jarige meisje zelf zou zijn gevallen, al dan niet door slaapwandelen, of gesprongen. Meerdere deskundigen hebben dit onderzocht. Volgens het OM had J. Sharleyne voor de val gewurgd. Hiervoor ziet het hof geen bewijs.

Weinig herinneringen

J. zei vorige maand tegen het hof zich weinig te kunnen herinneren. Ze was wakker geworden door tocht van een openstaand raam. Vervolgens zag ze buiten haar enige kind onderaan de flat liggen. Toen kreeg ze een black-out, aldus J. Ze werd buiten in verwarde toestand en met veel drank op aangehouden. Ze was toen onderweg naar een auto, niet naar Sharleyne.

In tegenstelling tot de rechtbank neemt het hof de verklaring van de bovenbuurman van J. wel mee. Die nam in de fatale nacht een doffe klap waar. Tien minuten later hoorde hij iets over de reling vallen. Volgens het hof is zijn verklaring betrouwbaar.

In cassatie

Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd. Toen de stiefvader van Sharleyne via een gerechtelijke procedure alsnog vervolging had afgedwongen, werd het onderzoek voortgezet en J. in 2017 opgepakt.

J. was niet aanwezig bij de uitspraak. Volgens haar moeder, de oma van Sharleyne, is er sprake van tunnelvisie en gaat J. in cassatie. De advocaat van de stiefvader noemt de uitspraak "een enorme opluchting": "Hij heeft de belofte aan zijn dochter eindelijk kunnen inlossen: het veroordeeld krijgen van de dader."

Meer uit Binnenland

Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

1 minuut geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

5 minuten geleden
Geen treinen tussen Rotterdam en Schiphol op zondag

UTRECHT (ANP) - Zondag rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Spoorbeheerder ProRail verricht dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor bij die stations, meldt de NS. Ook de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet.

1 uur geleden
Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

2 uur geleden
OM eist tbs tegen vrouw die kind uit raam gooide

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Oekraïne die haar zestien dagen oude zoontje zou hebben gedood door hem vanaf tweehoog naar beneden te gooien. Het drama voltrok zich op 24 februari bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Parallelweg in Den Haag. De vrouw heeft verklaard dat een stem in haar hoofd haar opdroeg haar baby te doden.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

2 uur geleden
Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

3 uur geleden