
Bijleveld overleeft tweede motie van wantrouwen over Hawija
DEN HAAG (ANP) - Minister Ank Bijleveld van Defensie kan verder, maar haar positie is er na het vierde debat over de Nederlandse luchtaanval op Hawija niet sterker op geworden. Een flink deel van de oppositie zegde voor de tweede keer het vertrouwen in haar op.
In het urenlange debat toonde ook een deel van de coalitie zich kritisch over het optreden van de minister. D66'er Salima Belhaj zei er "buitengewoon geïrriteerd" over te zijn. De minister moet "heel hard haar best doen om volstrekte openheid te geven".
Bijleveld verklaarde dat ze er begrip voor heeft dat er "onbegrip en ergernis" in de Kamer is over de communicatie over Hawija. Ze erkende tijdens de missie in Irak tegen IS van 2014 tot en met 2018 te "terughoudend" te zijn geweest met informatie aan de Kamer. Ze beloofde opnieuw meer transparantie vanuit haar ministerie. Dat is "noodzakelijk".
Meerderheid
Dat was voldoende voor een meerderheid. Naast de vier coalitiepartijen steunden ook de SGP, Groep Van Haga en FVD de motie van wantrouwen niet. Belhaj was blij dat de minister "de hand in eigen boezem had gestoken". Volgens Thierry Baudet, die de vorige motie van wantrouwen tegen Bijleveld nog wel steunde, "is de boodschap aangekomen".
Op verzoek van D66 gaat Bijleveld nog wel met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overleggen of die onderzoek kan doen naar Hawija. Maar er zijn "complicaties", want de OVV kan geen onderzoek doen naar optreden van de krijgsmacht. Ook zal gekeken worden naar de mogelijkheid om het Openbaar Ministerie eerder in te schakelen bij (mogelijke) burgerdoden tijdens missies.
Oppositie
Bijleveld kon een groot deel van de oppositie niet overtuigen dat ze meer openheid nastreeft. De minister is volgens Sadet Karabulut (SP) - de indiener van de motie van wantrouwen - "niet open en niet eerlijk en al helemaal niet transparant". Ze heeft "te weinig en te laat" gehandeld om het vertrouwen van de Kamer te herstellen, aldus Bram van Ojik van GroenLinks.
Bij de aanval op Hawija begin juni 2015 kwamen zeker zeventig mensen om, onder wie een onbekend aantal burgers. Dat kwam omdat er meer explosieven lagen opgeslagen dan vooraf was gedacht. De Kamer is in de kwestie eerder onjuist en verkeerd geïnformeerd. Bovendien vragen Kamerleden al jaren om meer transparantie als het gaat om burgerslachtoffers bij missies.
Wat de Kamer ook steekt, is dat bondgenoot de VS geen onderzoeken over Hawija wilden vrijgeven, ook niet op verzoek van Bijleveld. NRC en NOS kregen de informatie wel na een WOB-procedure. Bijleveld zei er alles aan te hebben gedaan om de stukken vrij te kunnen geven, maar de Amerikanen weigerden. Ze gaat de zaak weer aankaarten bij haar Amerikaanse collega. Verder moeten bij toekomstige missies betere afspraken worden gemaakt met bondgenoten om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben premier Dick Schoof de rug toegekeerd toen hij zijn toespraak hield tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook toen PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vlak daarna een krans legde draaiden zij zich om. Activist Frank van der Linde had hiertoe opgeroepen, omdat hij vindt dat de dodenherdenking niet gekaapt mag worden "door extreemrechts die medeplichtig is aan de genocide in Gaza".
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Na de toespraak van premier Dick Schoof tijdens de Nationale Herdenking op de Dam riep iemand vanuit het publiek: "Schande, bloed aan je handen!" Dat hoorde een ANP-verslaggever. Ook daarna werd nog iets geroepen vanuit het publiek. Onduidelijk is wat.
2 dagen geledenSINT ANNAPAROCHIE (ANP) - Binnen enkele uren is meer dan 100.000 euro opgehaald om kinderen van een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie toch naar pretpark de Efteling te kunnen laten gaan. Vier crowdfundingacties op GoFundMe hadden even voor 13.45 uur zaterdag samen bijna 104.000 euro ingezameld.
3 dagen geleden