
Bijleveld overleeft tweede motie van wantrouwen over Hawija
DEN HAAG (ANP) - Minister Ank Bijleveld van Defensie kan verder, maar haar positie is er na het vierde debat over de Nederlandse luchtaanval op Hawija niet sterker op geworden. Een flink deel van de oppositie zegde voor de tweede keer het vertrouwen in haar op.
In het urenlange debat toonde ook een deel van de coalitie zich kritisch over het optreden van de minister. D66'er Salima Belhaj zei er "buitengewoon geïrriteerd" over te zijn. De minister moet "heel hard haar best doen om volstrekte openheid te geven".
Bijleveld verklaarde dat ze er begrip voor heeft dat er "onbegrip en ergernis" in de Kamer is over de communicatie over Hawija. Ze erkende tijdens de missie in Irak tegen IS van 2014 tot en met 2018 te "terughoudend" te zijn geweest met informatie aan de Kamer. Ze beloofde opnieuw meer transparantie vanuit haar ministerie. Dat is "noodzakelijk".
Meerderheid
Dat was voldoende voor een meerderheid. Naast de vier coalitiepartijen steunden ook de SGP, Groep Van Haga en FVD de motie van wantrouwen niet. Belhaj was blij dat de minister "de hand in eigen boezem had gestoken". Volgens Thierry Baudet, die de vorige motie van wantrouwen tegen Bijleveld nog wel steunde, "is de boodschap aangekomen".
Op verzoek van D66 gaat Bijleveld nog wel met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overleggen of die onderzoek kan doen naar Hawija. Maar er zijn "complicaties", want de OVV kan geen onderzoek doen naar optreden van de krijgsmacht. Ook zal gekeken worden naar de mogelijkheid om het Openbaar Ministerie eerder in te schakelen bij (mogelijke) burgerdoden tijdens missies.
Oppositie
Bijleveld kon een groot deel van de oppositie niet overtuigen dat ze meer openheid nastreeft. De minister is volgens Sadet Karabulut (SP) - de indiener van de motie van wantrouwen - "niet open en niet eerlijk en al helemaal niet transparant". Ze heeft "te weinig en te laat" gehandeld om het vertrouwen van de Kamer te herstellen, aldus Bram van Ojik van GroenLinks.
Bij de aanval op Hawija begin juni 2015 kwamen zeker zeventig mensen om, onder wie een onbekend aantal burgers. Dat kwam omdat er meer explosieven lagen opgeslagen dan vooraf was gedacht. De Kamer is in de kwestie eerder onjuist en verkeerd geïnformeerd. Bovendien vragen Kamerleden al jaren om meer transparantie als het gaat om burgerslachtoffers bij missies.
Wat de Kamer ook steekt, is dat bondgenoot de VS geen onderzoeken over Hawija wilden vrijgeven, ook niet op verzoek van Bijleveld. NRC en NOS kregen de informatie wel na een WOB-procedure. Bijleveld zei er alles aan te hebben gedaan om de stukken vrij te kunnen geven, maar de Amerikanen weigerden. Ze gaat de zaak weer aankaarten bij haar Amerikaanse collega. Verder moeten bij toekomstige missies betere afspraken worden gemaakt met bondgenoten om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden