Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijleveld: nieuwe, positieve toon van Amerika in NAVO

Bijleveld: nieuwe, positieve toon van Amerika in NAVO

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin slaat tot opluchting van de bondgenoten een hele andere, positieve toon aan over de NAVO dan Amerika aansloeg onder de vorige regering van Donald Trump. "Een constructieve, rustige toon", zei minister Ank Bijleveld na afloop van het eerste NAVO-overleg op dit niveau sinds het aantreden van de regering van Joe Biden op 20 januari.

Austin benadrukte volgens Bijleveld het belang van eenheid in het bondgenootschap en de inzet van de VS. "Het is ook heel positief dat president Biden garanties heeft gegeven over het artikel 5 van het NAVO-verdrag", zei ze. In dit sleutelartikel wordt elke lidstaat verplicht om een aanval op één lidstaat te beschouwen als een aanval op alle lidstaten. Daar tegenover staat dat Washington blijft vasthouden aan de NAVO-norm voor alle lidstaten om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uit te geven.

Volgens de bewindsvrouw zei minister Austin namens zijn president te spreken. "Dat was in de vorige situatie wel eens anders en veel lastiger. Dan zagen we tweets die niet altijd overeenkwamen met wat we hadden gehoord." Trump haalde tijdens zijn presidentschap ook meermaals uit naar zijn NAVO-bondgenoten.

Bijleveld zei nog niet persoonlijk met Austin te hebben gesproken. "Hij is nog met zijn belrondjes bezig", zei ze. Tijdens de eerste videoconferentie kwam hij als een "rustige, evenwichtige man" over. "Hij is oud-militair en heeft veel kennis van zaken."

De defensieministers spreken donderdag opnieuw met elkaar. Dan staat onder meer de terugtrekking uit Afghanistan op de agenda. Trump heeft zonder overleg met de andere NAVO-landen met de Taliban afgesproken dat de Amerikaanse troepen per 1 mei weg zijn. NAVO-baas Jens Stoltenberg zei op een persconferentie dat "we weggaan als de tijd rijp is." "We zijn er samen ingegaan, we beslissen samen wanneer we eruit gaan." Volgens Bijleveld is 1 mei "niet reëel".

Meer uit Binnenland

Plicht gemeentes en scholen om nieuwkomersonderwijs te regelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en scholen worden verplicht om elk jaar afspraken te maken om onderwijs te verzorgen voor nieuwkomers als het aan onderwijsminister Dennis Wiersma ligt. Hij wil proberen om een wet die dit voorschrijft goedgekeurd te krijgen in de Tweede en Eerste Kamer voordat het nieuwe schooljaar begint.

4 minuten geleden
Geld voor stikstofmaatregelen boeren in noordelijke provincies

LEEUWARDEN (ANP) - Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.

6 minuten geleden
Nederlanders lopen in EU meest warm voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders hebben van alle EU-burgers veruit het meest belangstelling voor de Europese verkiezingen die over precies een jaar worden gehouden. De interesse is sinds de vorige keer in de hele Europese Unie door de bank genomen gegroeid, concluderen kiezersonderzoekers van het Europees Parlement.

9 minuten geleden
Bibliotheek Gouda getroffen door ransomware-aanval

GOUDA (ANP) - De Biblotheek Gouda is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Het is nog niet duidelijk of er data gestolen zijn, laat een woordvoerder van de bibliotheek weten. De vestigingen van de bieb maken gebruik van een noodsysteem, waardoor lenen en inleveren van boeken nog wel kan.

17 minuten geleden
Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen

LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland is sinds half mei gestegen tot iets boven het langjarig gemiddelde. In de komende twee weken gaat het weinig tot helemaal niet regenen en stijgen de temperaturen. Daardoor zal het neerslagtekort groter worden, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), maar er is nog geen sprake van droogteproblemen zoals omvangrijke sproeiverboden, verzilting, schade aan de natuur of snel afnemende waterkwaliteit.

38 minuten geleden
Waakhonden willen aangepast coronavaccin voor nieuwe boosterronde

AMSTERDAM/SOLNA (ANP) - De coronavaccins moeten in de komende maanden worden bijgewerkt, zodat ze beter beschermen tegen nieuwe subvarianten van het virus, zoals XBB. De vaccins kunnen dan worden gebruikt bij een nieuwe vaccinatieronde in het najaar. Dat zeggen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de toezichthouder voor vaccins EMA.

41 minuten geleden
Politie houdt laatste verdachte aan voor mishandeling Bijlmer

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een twaalfde "en tevens laatste" verdachte aangehouden in het onderzoek naar de mishandeling waarbij iemand op het spoor werd geduwd bij station Bijlmer ArenA. Dat meldt de politie dinsdag. Het gaat om een 19-jarige man uit Zaandam.

44 minuten geleden