Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijleveld: dreiging Rusland hielp 'militaire snelweg' rondkrijgen

Bijleveld: dreiging Rusland hielp 'militaire snelweg' rondkrijgen

BRUSSEL (ANP) - De dreiging van Rusland heeft geholpen om de EU zover te krijgen haar 'militaire snelweg' open te stellen voor de Amerikanen, Canadezen en Noren. Een paar EU-landen zagen daar lang niets in, maar "dreigingen maakt dat je moet nadenken over een antwoord", zegt defensieminister Ank Bijleveld.

Nederland maakt zich er al langer sterk voor dat niet alleen Europese legers, maar ook troepen van bondgenoten buiten de EU zich gemakkelijker kunnen verplaatsen binnen Europa. Nu kost het vervoer van tanks, wapens of munitie nog veel tijd doordat bijvoorbeeld bruggen geen tanks kunnen dragen, spoorlijnen niet op elkaar aansluiten en er allerlei vergunningen en paperassen nodig zijn. Dat is onhandig als er haast geboden is om bijvoorbeeld troepen naar de grens met de steeds vijandiger oosterbuur Rusland te dirigeren.

Dat besef ging ook landen als Frankrijk de afgelopen tijd meer en meer dagen. "De urgentie werd duidelijk", zegt Bijleveld. "Het is heel belangrijk dat je je spullen snel bij de grens kunt krijgen." Ze sprak er zelf ook haar Franse collega op aan tijdens een recent bezoek.

Het wordt voor het eerst dat landen van buiten de EU aan een defensiesamenwerkingsproject mogen meedoen. Mogelijk blijft het niet bij de VS, Canada en Noorwegen. Het Verenigd Koninkrijk, tot het uit de EU stapte een van de belangrijkste militaire mogendheden van de unie, "is natuurlijk ook een belangrijke kandidaat". Ook bijvoorbeeld NAVO-bondgenoot Turkije zou zich kunnen aanmelden, al ziet Bijleveld daarvoor minder behoefte.

Meer uit Binnenland

Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

15 minuten geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

18 minuten geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

59 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

1 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

1 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

2 uur geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

2 uur geleden