Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BIJ1 van Simons wil met 'linkse, groene' koers in Tweede Kamer

BIJ1 van Simons wil met 'linkse, groene' koers in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het verkiezingsprogramma van BIJ1, de partij van Sylvana Simons, is het "meest linkse, groene en inclusieve" van Nederland, aldus de oprichtster. De partij, dat zich inzet tegen racisme en discriminatie, presenteerde zaterdag het programma "met als hoofddoel: een samenleving die werkt voor iedereen".

Als BIJ1 in de Tweede Kamer komt, wil het onder meer een ministerie van Gelijkwaardigheid oprichten, racisme binnen overheidsinstanties onderzoeken en "meer aandacht voor aangiftes en meldingen van racistisch geweld". Ook kiest het voor een "groene, antikapitalistische koers". Zo moet het minimumuurloon naar 14 euro. Ook pleit het voor een Nationaal Zorgfonds en "het in handen nemen van belangrijke sectoren van de economie".

De partij heeft er bewust voor gekozen het programma niet te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De modellen van dat instituut zouden "niet neutraal maar ideologisch zijn" en slechts beperkte voorspellende waarde hebben, laat socioloog Willem Schinkel via de partij weten.

denk

Simons deed al eerder een gooi naar een Tweede Kamerzetel. Ze startte in de politiek bij DENK, maar begon later voor haarzelf met Artikel1. Ze haalde in 2017 vooral stemmen in Amsterdam en Rotterdam, maar had er nog bijna twee keer meer nodig om een zetel te bemachtigen. Naast Simons staan dit jaar onder meer Quinsy Gario, bekend van zijn activisme tegen Zwarte Piet, en hoogleraar Gloria Wekker op de kandidatenlijst.

In 2018 lukte het Simons wel een gemeenteraadszetel in Amsterdam te halen. Jazie Veldhuyzen volgt haar daar op als fractievoorzitter.

Meer uit Politiek

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

3 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

4 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

5 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

5 uur geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

6 uur geleden
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

6 uur geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

6 uur geleden