Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BIJ1: Gario vertoonde manipulatief gedrag naar andere leden

BIJ1: Gario vertoonde manipulatief gedrag naar andere leden

DEN HAAG (ANP) - De uit BIJ1 gezette Quinsy Gario heeft volgens de partij "manipulatief en toxisch gedrag" getoond binnen de partij. Bij het bestuur kwamen al tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen in maart signalen binnen van vrijwilligers die onder meer gingen "over het zaaien van tweedeling onder vrijwilligers en kandidaten, mannelijke dominantie en manipulatief gedrag ten opzichte van andere actieve leden" liet de partij op Twitter weten. Gario laat aan de NOS weten dat hij niets herkent van deze beschuldigingen.

BIJ1, met één zetel door Sylvana Simons vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, hield zaterdag een algemene ledenvergadering. Het digitale overleg was niet toegankelijk voor de media, maar de partij twitterde erover.

De partij maakte begin deze week bekend aan de leden dat Gario, nummer 2 op de kandidatenlijst, uit de partij is gezet. Het bestuur sprak van "signalen" die waren binnengekomen over de activist en kunstenaar. Daarna heeft op verzoek van BIJ1 een advocatenkantoor een onderzoek uitgevoerd met "verontrustende bevindingen", werd gemeld. Vanwege de privacy en de behoefte aan een gesprek met Gario, stelde de partij toen niet verder te willen uitweiden over de situatie.

Meer duidelijkheid

Tijdens de al geplande vergadering zaterdag wilden kritische leden meer duidelijkheid. In de tweets zaterdag staat dat het rapport rept van "zin doordrijven, stoken, disrespectvolle omgang, groepsdruk creëren, voor het blok zetten, weglopen, niet openstaan voor gesprek en meer". Volgens partijvoorzitter Jursica Mills is Gario meerdere keren uitgenodigd voor een gesprek, maar kon hij pas eind juli.

In de tussentijd lekte de situatie uit via Trouw, tot ongenoegen van BIJ1, die eerst met Gario wilde praten. Dat gebeurt niet, maar reacties in enkele media dat hij geen weerwoord kon geven, zijn volgens Mills onwaar. Ze betreurt de onrust in de partij en onjuistheden in de media.

Negatieve signalen

Volgens de partij kwam Quinsy in april 2020 in beeld voor de lijst. "Hij is een grondlegger van een nieuwe antiracisme-generatie. In november kwamen er echter al negatieve signalen binnen van mensen. Een lijstduwer trok zich terug vanwege, zo bleek later, zijn aanwezigheid." Ook in de maanden erna kwamen er meer signalen binnen. Daarop volgt een gesprek met Gario, maar de signalen blijven aanhouden, is te lezen in de tweets.

Mills biedt aan degenen die meldingen over Gario indienden excuses aan. Het gaat om zestien melders, "van kleur, witte mensen en zwarte mensen". Mills vindt dat het bestuur is tekortgeschoten bij het tijdig verhinderen van "toxisch gedrag" en de melders te lang in onzekerheid liet verkeren. Volgens haar zal de partij meer inzetten op interne veiligheid.

Gario zegt in een reactie op de uitlatingen van Mills en partijleider Sylvana Simons tegen de NOS dat hij onthutst is, geschrokken en verdrietig. Volgens hem is niet gesproken met hem over de signalen van onveiligheid. Hij zegt dat hij integer is en dat het vertrouwen dat hij had in de partij nu is geschonden, aldus de NOS.

Meer uit Politiek

NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

1 dag geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

2 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

2 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

3 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

3 dagen geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

3 dagen geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

5 dagen geleden