Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BIJ1-activisten projecteerden anti-Iraëlische leus op Mauritshuis

BIJ1-activisten projecteerden anti-Iraëlische leus op Mauritshuis

DEN HAAG (ANP) - Activisten van de partij BIJ1 hebben de anti-Israëlische leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' op het Mauritshuis in Den Haag, naast het Torentje, geprojecteerd. Dat meldt de partij zelf op X. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is van plan aangifte te doen.

De slogan wordt gezien als antisemitisch, omdat die het bestaansrecht van Israël zou ontkennen. Partijen als BIJ1 en DENK zien dat anders: volgens hen bepleit de slogan één staat - Palestina - met daarin ook ruimte voor Joodse bewoners.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de leus in de Tweede Kamer in de ban gedaan om de antisemitische lading die de uitspraak volgens velen heeft. Door de slogan te projecteren "verzet BIJ1 zich tegen de steeds toenemende druk op onze vrijheid van meningsuiting om solidair te zijn met de Palestijnen en hun strijd tegen de kolonisatie van het land", legt de partij uit.

Schandalig

Voorzitter Chanan Hertzberger van het CJO, een samenwerkingsverband van verschillende Joodse organisaties, vindt dat de actie van BIJ1 "vlak bij de Tweede Kamer" te ver gaat. Hij bevestigt berichtgeving in het AD dat het CJO mogelijk donderdag aangifte wil doen.

Volgens de voorzitter wil BIJ1 zich profileren over de ruggen van onder anderen Joden. "Schandalig", noemt Hertzberger het. Hij sluit niet uit dat het CJO komende tijd vaker juridische stappen neemt in wat hij "een zeer hectische periode" noemt. De gemeente Den Haag laat in reactie op de projectie weten dat het aan het Openbaar Ministerie is om te kijken of de projectie strafbaar is. Het Mauritshuis was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Anne Frank

Eerder deze maand werd een 42-jarige man tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij een antisemitische complottheorie op het Anne Frankhuis projecteerde. De tekst "Anne Frank is uitvinder van de balpen", trekt de echtheid van Anne Franks dagboek in twijfel en wordt gezien als Holocaustontkenning.

Het CJO was eerder een van de partijen die een zaak aanspanden tegen Kamerlid Thierry Baudet vanwege diens uitingen op sociale media in 2021. Baudet zei toen onder meer dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden zijn". Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in mei dat hij het coronabeleid niet had mogen vergelijken met de Holocaust.

Groot goed

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg reageert dat vrijheid van meningsuiting een "groot goed" is, maar dat daar ook verantwoordelijkheden bij horen. "Een slogan die voor zovelen gelijk staat aan de oproep tot vernietiging van Israël en haar joodse inwoners, is bedreigend en niet nodig om te demonstreren voor vrede en een tweestatenoplossing."

Meer uit Politiek

Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

1 dag geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

1 dag geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

1 dag geleden
Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

1 dag geleden
Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

2 dagen geleden
Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

2 dagen geleden