Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BIJ1-activisten projecteerden anti-Iraëlische leus op Mauritshuis

BIJ1-activisten projecteerden anti-Iraëlische leus op Mauritshuis

DEN HAAG (ANP) - Activisten van de partij BIJ1 hebben de anti-Israëlische leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' op het Mauritshuis in Den Haag, naast het Torentje, geprojecteerd. Dat meldt de partij zelf op X. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is van plan aangifte te doen.

De slogan wordt gezien als antisemitisch, omdat die het bestaansrecht van Israël zou ontkennen. Partijen als BIJ1 en DENK zien dat anders: volgens hen bepleit de slogan één staat - Palestina - met daarin ook ruimte voor Joodse bewoners.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de leus in de Tweede Kamer in de ban gedaan om de antisemitische lading die de uitspraak volgens velen heeft. Door de slogan te projecteren "verzet BIJ1 zich tegen de steeds toenemende druk op onze vrijheid van meningsuiting om solidair te zijn met de Palestijnen en hun strijd tegen de kolonisatie van het land", legt de partij uit.

Schandalig

Voorzitter Chanan Hertzberger van het CJO, een samenwerkingsverband van verschillende Joodse organisaties, vindt dat de actie van BIJ1 "vlak bij de Tweede Kamer" te ver gaat. Hij bevestigt berichtgeving in het AD dat het CJO mogelijk donderdag aangifte wil doen.

Volgens de voorzitter wil BIJ1 zich profileren over de ruggen van onder anderen Joden. "Schandalig", noemt Hertzberger het. Hij sluit niet uit dat het CJO komende tijd vaker juridische stappen neemt in wat hij "een zeer hectische periode" noemt. De gemeente Den Haag laat in reactie op de projectie weten dat het aan het Openbaar Ministerie is om te kijken of de projectie strafbaar is. Het Mauritshuis was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Anne Frank

Eerder deze maand werd een 42-jarige man tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij een antisemitische complottheorie op het Anne Frankhuis projecteerde. De tekst "Anne Frank is uitvinder van de balpen", trekt de echtheid van Anne Franks dagboek in twijfel en wordt gezien als Holocaustontkenning.

Het CJO was eerder een van de partijen die een zaak aanspanden tegen Kamerlid Thierry Baudet vanwege diens uitingen op sociale media in 2021. Baudet zei toen onder meer dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden zijn". Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in mei dat hij het coronabeleid niet had mogen vergelijken met de Holocaust.

Groot goed

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg reageert dat vrijheid van meningsuiting een "groot goed" is, maar dat daar ook verantwoordelijkheden bij horen. "Een slogan die voor zovelen gelijk staat aan de oproep tot vernietiging van Israël en haar joodse inwoners, is bedreigend en niet nodig om te demonstreren voor vrede en een tweestatenoplossing."

Meer uit Politiek

Kabinet met PVV kan volgens Omtzigt reden zijn voor enige zetel

DEN HAAG (ANP) - Dat NSC in een nieuw kabinet gaat samenwerken met de PVV "kan ook een reden zijn" waarom er bij de Europese verkiezingen veel minder mensen op NSC hebben gestemd dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van november, zei NSC-leider Pieter Omtzigt na de tweede exitpoll.

1 uur geleden
PvdD-leider Ouwehand 'heel blij' met 'hoopgevende' uitslag

DEN HAAG (ANP) - PvdD-leider Esther Ouwehand is "heel blij" dat de dierenpartij haar zetel behoudt in het Europees Parlement volgens de exitpolls van Ipsos I&O/NOS. Ook noemt Ouwehand de algehele uitslag "hoopvol" omdat de groene politiek het volgens haar "goed" doet en radicaal-rechts "nu al afbrokkelt". GroenLinks-PvdA staat nu op 8 zetels en de PVV op 7.

1 uur geleden
GL-PvdA-lijsttrekker Eickhout: belangrijk signaal aan Europa

UTRECHT (ANP) - "Een heel belangrijk signaal aan de rest van Europa", zei Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement over de uitkomst van de exitpoll. Zijn partij krijgt 8 zetels en de PVV 7.

1 uur geleden
Wilders verwacht winst radicaal-rechts in andere Europese landen

DEN HAAG (ANP) - Ook in andere landen zullen anti-immigratiepartijen zeges boeken bij de Europese verkiezingen, verwacht Geert Wilders. Zijn PVV was volgens hem "grootste overwinnaar" en lijkt 7 zetels te halen ten opzichte van de 0 waarop de partij in 2019 nog uitkwam. Hij ziet in België veelbelovende voorspellingen voor het rechts-conservatieve Vlaams Belang, in Frankrijk kan Rassemblement National van Marine Le Pen flink winnen en "van Oostenrijk tot Italië, noem maar op" staan andere radicaal-rechtse partijen er goed voor.

1 uur geleden
Hoopvolle SGP nog in spanning over behoud EP-zetel

DEN HAAG (ANP) - Dat de SGP zijn ene zetel in het Europees Parlement lijkt te behouden, is "heel hoopgevend", zegt lijsttrekker Bert-Jan Ruissen. "Het zou bijzonder mooi zijn, maar het blijft spannend!"

1 uur geleden
Jetten ziet winst voor 'positieve Europese krachten'

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten is blij met de zetel die zijn partij volgens de exitpoll op donderdagavond erbij lijkt te winnen in het Europees Parlement. "Positieve Europese krachten" hebben volgens hem gewonnen, zegt hij na de winst van ook GroenLinks-PvdA. De eurosceptische PVV won ook enorm, maar partijen die met hem in een coalitie stappen presteerden minder dan verwacht.

1 uur geleden
Geen verschuivingen in definitieve exitpoll Ipsos I&O/NOS

DEN HAAG (ANP) - In de definitieve exitpoll van 21.30 uur van Ipsos I&O/NOS is geen verschuiving te zien vergeleken met de eerste exitpoll van 21.00 uur. GroenLinks-PvdA is nog steeds de grootste partij met 8 zetels en wordt met 7 zetels gevolgd door de PVV. Zondag maakt de ANP Verkiezingsdienst de uitslag bekend op basis van de getelde stemmen. Het is mogelijk dat partijen dan toch nog meer of minder zetels krijgen vergeleken met deze laatste exitpoll.

2 uur geleden