Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol

Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol

NIJMEGEN (ANP) - Bij jonge mensen die een beroerte krijgen, speelt mogelijk kanker een rol bij het ontstaan ervan, stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. "Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg", legt hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw van de universiteit uit. "De diagnose was alleen nog niet gesteld."

Per jaar krijgen ongeveer 3000 Nederlanders onder de 50 jaar een beroerte. Een deel van de hersenen krijgt tijdelijk geen zuurstof, bijvoorbeeld doordat een bloedprop een vat verstopt. Dan ontstaat een herseninfarct.

De wetenschappers bekeken data van bijna 400.000 Nederlanders die tussen 1995 en 2018 een beroerte kregen. Ze bepaalden hoeveel van hen daarna behandeld werden voor kanker. Ze vergeleken de data met het aantal kankergevallen bij mensen die geen beroerte hadden gehad. Het aantal kankerdiagnoses bij patiënten jonger dan 50 was in het jaar na een herseninfarct 2,5 keer zo groot. Het ging vooral om longkanker en bloedkanker.

Meer onderzoek nodig

"Dit geeft aanwijzingen dat kanker mogelijk een rol speelt in het ontstaan van een beroerte bij sommige jonge patiënten", aldus De Leeuw. De onderzoekers vermoeden dat de bloedstolling ermee verband houdt. Het is bekend dat kanker stolling veroorzaakt.

Het is nog te vroeg om alle jonge patiënten met een beroerte te gaan onderzoeken op kanker, vinden de wetenschappers. Er is meer onderzoek nodig naar bijvoorbeeld specifieke kenmerken van de patiënten die te maken kunnen hebben met het ontstaan van kanker. De Leeuw: "Iedereen screenen is gevaarlijk. Je gaat dan bij toeval allerlei kleine afwijkingen vinden. Dat vraagt dan weer om nader onderzoek, wat niet zonder risico’s is." Zo is de straling van een scan ongezond en bij een biopsie wordt middels een kleine operatie een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek.

Ook de geestelijke belasting van zulke onderzoeken is groot. "Terwijl de kans dat het kanker is heel klein blijft, ook bij deze groep."

Meer uit Gezond

Dijkstra bezorgd over groep die donorregister niet zelf invult

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra vindt het zorgelijk dat een kwart van de volwassenen het donorregister nog niet zelf heeft ingevuld. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot verwarring als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

31 minuten geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

7 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

8 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

11 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

1 dag geleden