
Bij debat aanwezige Van Lienden wekt ergernis op bij Kamerleden
DEN HAAG (ANP) - De aanwezigheid van Sywert van Lienden - een van de 'hoofdrolspelers' in de omstreden mondkapjesdeal - bij het Kamerdebat over de kwestie, wekt een gevoel van onvrijheid en irritatie op bij leden van de Tweede Kamer. Op verzoek van VVD-Kamerlid Judith Tielen houdt commissievoorzitter Bart Smals de gedragingen van Van Lienden de komende uren goed in de gaten. Van Lienden zit al de hele dag op de publieke tribune.
"We hebben in het reglement opgenomen dat tekenen van goed- of afkeuring vanaf de tribune niet zijn toegestaan in dit huis, omdat het invloed heeft op het debat", zei Tielen na afloop van de eerste termijn van de inbreng van de Kamer. "We hebben een van de hoofdrolspelers op de publieke tribune zitten. Het stoort me - en volgens mij ben ik niet de enige - dat er nee wordt geschud, ja geknikt en naar de hemel wordt gekeken. Het maakt dat ik me niet helemaal vrij voel in het debat. Ik heb er echt last van."
Hoewel PVV-Kamerlid Fleur Agema zei geen last te hebben van de non-verbale uitingen van Van Lienden steunt ze het verzoek van Tielen wel. "Het is irritant." Commissievoorzitter Smals wilde nog niet zo ver gaan om Van Lienden een officiƫle waarschuwing te geven of uit de zaal te laten verwijderen, zoals Tielen had verzocht. Wel zegde hij toe er tijdens de rest van het debat goed op te letten.
Schimmige deal
De Kamer debatteert al sinds 10.00 uur over de mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Van Lienden. De overgrote meerderheid van de Kamer noemt het een lelijke en schimmige deal en heeft kritiek op de rol van voormalig coronaminister Hugo de Jonge. Tot frustratie van een groot deel van de Kamer is uit het peperdure onderzoek van Deloitte niet gebleken of De Jonge hierin een doorslaggevende rol heeft gespeeld.
VWS betaalde Van Lienden en zijn zakenpartners 100 miljoen euro, wat hen zo'n 30 miljoen euro aan winst heeft opgeleverd. Een Kamermeerderheid wil dat minister Conny Helder er alles aan gaat doen om dat geld terug te vorderen. Alleen het CDA, de partij van De Jonge, nam de minister in bescherming. Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg heeft De Jonge alleen aan zijn ambtenaren gevraagd met Van Lienden te praten. Hij heeft de deal er niet doorheen gedrukt, zoals de oppositie denkt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiƫle redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden