Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bij bedrijven met NOW-steun verdwenen toch 181.000 banen

Bij bedrijven met NOW-steun verdwenen toch 181.000 banen

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Bij bedrijven die NOW-steun ontvingen verdwenen tussen februari en juni 181.000 banen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht dat door de overheid gesteunde bedrijven toch massaal personeel op straat zetten, ondanks dat de voorwaarde voor het verkrijgen van de steun was dat er geen werknemers werden ontslagen.

Dat er bij bedrijven die gebruikmaakten van de regeling toch banen vervielen, kan onder meer komen doordat tijdelijke contracten niet werden verlengd. Ook worden arbeidsrelaties waarin geen uren worden gewerkt, bijvoorbeeld oproepbanen, niet geregistreerd als baan, aldus het CBS.

Zo kon het dat het banenbestand bij de genoemde bedrijven slonk met bijna 7 procent. Het baanverlies was met dik 12 procent het grootst in de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening, gevolgd door de bedrijfstakken horeca en cultuur, sport en recreatie. In die laatste sectoren ging het om 10 procent krimp.

Het statistiekbureau meldde in augustus al dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt pijnlijk zichtbaar werden. In het tweede kwartaal gingen er in totaal 322.000 banen verloren. Voor een groot deel betrof dit arbeidsplaatsen in de uitzendbranche.

Nu het CBS ook onderscheid kan maken in bedrijven die wel en niet NOW-steun ontvingen, komen meer ontwikkelingen aan het licht. Zo groeide het aantal banen bij de bedrijven die geen NOW-steun ontvingen, tussen februari en juni licht, met 0,3 procent. Ook in de horeca was er nog sprake van banengroei (6,4 procent) bij de 15 procent bedrijven die geen NOW-steun ontvingen. Het gaat dan voornamelijk om banen bij fastfoodrestaurants en cafetaria’s.

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) was bedoeld voor bedrijven die in de periode maart tot en met juli gedurende drie aaneengesloten maanden een omzetverlies verwachtten van minimaal 20 procent. Dank zij deze steun konden zij het loon van werknemers doorbetalen bij verminderde inkomsten. De ondernemer ontving maximaal 90 procent van de loonsom. Later kwamen er ook een NOW 2- en NOW 3-regeling, maar daar zitten weer andere voorwaarden aan verbonden.

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?c13b19e. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus. Nog geen klant? Neem contact op via mediasales@anp.nl voor meer informatie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

L'Oréal profiteert van Chinese vraag naar make-up

PARIJS (ANP) - L'Oréal heeft de omzet het afgelopen kwartaal zien stijgen. Dat komt mede doordat de cosmeticagigant meer make-up verkocht in China. Het Qixifeest, ook wel de Chinese Valentijnsdag genoemd, zorgde ervoor dat er meer luxe huidverzorgingsproducten werden verkocht.

7 uur geleden
Duitsers hamsteren weer wc-papier

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsers zijn de afgelopen week weer massaal wc-papier aan het hamsteren geslagen nu het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Ook de verkopen van zeep en desinfecterende middelen schoten omhoog.

10 uur geleden
Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

VELP (ANP) - De door het kabinet aangekondigde CO2-taks is een strop voor de Nederlandse baksteenindustrie, waarschuwt de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De heffing zal de behoefte aan bakstenen en dakpannen niet laten afnemen, maar het kleine aantal Nederlandse fabrikanten zal "ernstig verzwakken", aldus de brancheorganisatie.

10 uur geleden
FNV pessimistisch over cao-onderhandelingen met NS

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV weigert nog steeds mee te werken met de inkrimpplannen die de Nederlandse Spoorwegen (NS) voorstelt. Ook is de bond pessimistisch over de cao-onderhandelingen die woensdag zijn hervat na twee langere schorsingen vanwege de coronamaatregelen.

11 uur geleden
Flink minder uitkeringsaanvragen in VS

WASHINGTON (ANP) - Vorige week hebben 787.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd, wat er aanzienlijk minder zijn dan in de week daarvoor. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Het cijfer van die week werd bijgesteld tot 842.000, van een eerder gemelde 898.000.

11 uur geleden
Coca-Cola blijft problemen in horeca door coronacrisis voelen

ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola heeft in het derde kwartaal nog steeds last gehad van de problemen in de horeca en evenementenbranche als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf zegt wel dat de gang van zaken weer aan het aantrekken is in vergelijking met het tweede kwartaal toen de verkopen hard werden geraakt door de horecasluitingen in veel landen vanwege de pandemie.

12 uur geleden
Zakentijdschrift: Adidas wil dochterbedrijf Reebok snel verkopen

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Sportmerk Adidas wil dochterbedrijf Reebok voor maart 2021 verkopen. Dat meldt het Duitse zakentijdschrift Manager Magazin. Geïnteresseerde partijen zijn onder meer VF, eigenaar van onder meer Timberland en North Face, en het Chinese Anta Sports.

13 uur geleden