
Big Bazar wil Belgische winkels verkopen om keten te redden
LEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar wil zijn Belgische tak verkopen en zo geld binnenhalen om te kunnen garanderen dat de positie van schuldeisers komende weken niet verslechtert. Op die manier hoopt de koopjesketen de rechter zover te krijgen dat die extra tijd geeft om een dreigend faillissement te voorkomen.
Dit bleek vrijdag tijdens de rechtbankzitting in Leeuwarden. Daar boog de rechter zich voor de tweede keer over de vraag of Big Bazar een speciale afkoelingsperiode mag krijgen. Dat zou het noodlijdende bedrijf de tijd moeten geven om met schuldeisers tot een akkoord te komen.
Big Bazar heeft in totaal meer dan honderd winkels, waarvan ongeveer tien in België. Om komende weken aan de lopende verplichtingen te kunnen blijven voldoen zou 3,5 miljoen euro nodig zijn. Volgens Big Bazar is de deal voor de verkoop van de Belgische tak, en daarmee de benodigde kapitaalinjectie, inmiddels bijna rond.
Herstructureringsdeskundige
Advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar wijst erop dat de Belgische filialen allemaal winstgevende winkels zijn. Naar eigen zeggen was Big Bazar afgelopen maandag al dicht bij een akkoord over een verkoop. Maar dat ketste op het laatste moment af omdat er toen net een uitspraak van de rechter naar buiten kwam dat Big Bazar geen afkoelingsperiode zou krijgen.
Vervolgens leek het erop dat de keten dinsdag failliet zou worden verklaard. Maar op de valreep diende de ondernemingsraad van het bedrijf een verzoek in voor het aanstellen van een herstructureringsdeskundige, die de problemen zou kunnen oplossen. Hierdoor kwamen door schuldeisers gedane faillissementsaanvragen voor Big Bazar opnieuw in de wacht te staan en werd de zaak nogmaals voor de rechter in Leeuwarden gebracht.
3,5 miljoen euro
Nu heeft de rechter besloten om aanstaande woensdag om 15.00 uur uitspraak te doen. Big Bazar rekende er tijdens de zitting op begin volgende week de benodigde 3,5 miljoen euro binnen te hebben. De rechter wil daar dus op wachten alvorens met een oordeel te komen.
Toch zijn er nog steeds meerdere grote schuldeisers die niets zien in de pogingen van Big Bazar om financieel orde op zaken te stellen. "We zijn eigenlijk gewoon niet verder dan we vorige week waren", betoogde advocaat Daniel Schuilwerve van de verhuurder van winkelpanden NieuwGeluk Real Estate. Raadsheer Remco Vermaire van retailconcern Mirage Retail Group stelde dat er op dit moment nog geen enkele zekerheid is dat Big Bazar zijn financiering rond kan krijgen. "Er is gewoon niks. Er zijn niet eens stukken dat er iets in aantocht is."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
3 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.
7 uur geleden