
Big Bazar krijgt van rechter tijd om op orde op zaken te stellen
LEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar krijgt van de rechter in Leeuwarden tijd om afspraken te maken met schuldeisers en te reorganiseren. Daarvoor is een speciale afkoelingsperiode afgekondigd. Door de bescherming komen alle recent door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen voor de koopjesketen tijdelijk in de wacht te staan, heeft de rechter in Leeuwarden bepaald.
Volgens de advocaat van Big Bazar, Oscar van Oorschot van DBE advocaten, maakt de keten gebruik van de zogeheten Whoa-procedure. Sinds 2021 hebben ondernemingen namelijk een extra mogelijkheid om een bankroet te voorkomen. De Whoa-procedure is bedoeld voor levensvatbare bedrijven die gezonde activiteiten hebben maar vanwege een zware schuldenlast toch dreigen om te vallen, bij het doorvoeren van een reorganisatie.
Van Oorschot zegt dat Big Bazar komende tijd alle schuldeisers zal verzamelen en zal proberen om met hen tot een akkoord te komen. Hoe lang Big Bazar hiervoor precies de tijd krijgt van de rechter, is nog niet duidelijk. Daarover vindt op 7 september nog een zitting plaats. Big Bazar heeft gevraagd om een periode van vier maanden.
Prijsstijgingen
De keten heeft het de laatste tijd moeilijk. Steeds meer partijen klaagden dat de onderneming rekeningen niet meer betaalde. Big Bazar weet de eigen uitdagingen onder meer aan de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij de keten. Meerdere huurbazen waren al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden. Ook begonnen leveranciers zenuwachtig te worden.
Maar Big Bazar-topman Heerke Kooistra benadrukte deze week dat dit alles niet het einde van Big Bazar hoeft te betekenen. Zijn bedrijf zou wellicht langer nodig hebben om alle rekeningen te voldoen. "Maar dat we het niet kunnen betalen is niet waar." Eerder zei Kooistra al dat hij twintig verlieslatende winkels wil sluiten en voor nog eens twintig winkels huurverlagingen wil. Dat zou nodig zijn om de keten met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers "gezond te houden".
Joost Konings, directeur van incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam, vindt dat Big Bazar de Whoa-procedure "rijkelijk laat" in gang heeft gezet. Hij vertegenwoordigt meerdere schuldeisers van Big Bazar en wijst erop dat zij voorlopig in onzekerheid zullen blijven. "Een faillissement kan nu niet meer uitgesproken worden", leg hij uit. "Terwijl bijvoorbeeld de huur normaal elke maand wel hoort door te lopen. Ook vragen sommige leveranciers zich af of ze Big Bazar nog wel moeten leveren."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
15 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
16 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
4 uur geleden