
Bidsprinkhaan vestigt zich in Nederland
HILVERSUM (ANP) - De bidsprinkhaan blijkt zich in Nederland voort te planten, zo is recent voor het eerst vastgesteld. Het lijkt er dus op dat het opvallende insect zich in ons land heeft gevestigd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.
De voortplanting is geconstateerd in nationaal park De Meinweg, ten oosten van Roermond. In 2023 vond student bos- en natuurbeheer Bas Raaijmakers in dat gebied verschillende jonge exemplaren en een kapsel waarin de eitjes van de bidsprinkhaan zitten. "Ook in 2024 hebben we hier weer een hele hoop (on)volwassen dieren gevonden. Ze blijken het goed te doen in ons koude kikkerlandje", zegt Raaijmakers in Vroege Vogels. Hij verwacht dat het insect een "blijver" is.
Hoe de bidsprinkhaan in Limburg terecht is gekomen is niet zeker. Raaijmakers vermoedt dat twee tuincentra in de buurt daar een rol bij kunnen hebben gespeeld: "Planten die in Zuid-Europa worden gekweekt en vervolgens hierheen worden getransporteerd kunnen eikapsels bij zich hebben. Maar zeker weten doen we het niet." Ook kan klimaatverandering meespelen - de bidsprinkhaan houdt van warmte. De dichtstbijzijnde populatie leeft in België.
De Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) werd sinds 2009 al incidenteel gezien in Nederland. Het roofzuchtige insect, dat vijf ogen heeft, dankt zijn naam aan de opgeheven houding waarbij de voorpoten tegen elkaar gevouwen zijn. Ze zijn meestal felgroen. Eigenlijk zijn het geen echte sprinkhanen, ze zijn meer verwant aan de kakkerlak.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof sluit een beroep op de zogeheten nationale ontsnappingsclausule voor defensie-uitgaven niet uit. "Als we het zonder ontsnappingsclausule kunnen stellen, is dat altijd beter dan gebruik te maken van de ontsnappingswetten", zei Schoof op een persconferentie met NAVO-baas Mark Rutte.
1 uur geledenMIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.
1 uur geledenWINSCHOTEN (ANP) - De politie wil nog niets zeggen over wanneer de auto met hierin Jeffrey, Emma en hun vader in het water is beland in Winschoten. In gesprek met een verslaggever van het ANP noemt de politiechef van de politie Groningen Frank Smilda dat te vroeg.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer ziet het plan om de corporatiehuren twee jaar te bevriezen niet voor zich met de compensatie zoals de coalitie die heeft bedacht. "Uiteindelijk zal hier iets moeten bewegen", zei ze in een debat. "Óf de compensatie beweegt, óf de taak die aan mij meegegeven is en waar ik hartstochtelijk mee aan de slag ben gegaan moet bewegen."
2 uur geleden