Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bidprocedure Tokio 2020 ter discussie

Bidprocedure Tokio 2020 ter discussie

TOKIO (ANP/RTR) - Amper een dag na de officiële bekendmaking van de nieuwe data voor de uitgestelde Zomerspelen in Tokio (23 juli - 8 augustus 2021), is de Japanse bidprocedure voor het evenement ter discussie gesteld. Persbureau Reuters heeft financiële documenten van de Japanse bidcommissie ingezien. Daarin staan onder meer forse betalingen vermeld aan een Japanse zakenman, Haruyuki Takahashi, en aan een instelling met ex-premier Yoshiro Mori aan het hoofd, de huidige voorzitter van het Japanse organisatiecomité.

Takahashi, voormalig directeur van het reclamebureau Dentsu Inc, ontving 8,2 miljoen dollar (circa 7,5 miljoen euro) van de Japanse bidcommissie. Hij verrichtte daarvoor werkzaamheden in het lobbycircuit om de Zomerspelen naar Tokio te halen.

De Japanse bidcommissie maakte aan de firma, zonder winstoogmerk, van Mori een bedrag van ruim 1 miljoen euro over. Hiervoor zou het bedrijf voornamelijk "internationale informatie hebben geanalyseerd", aldus een woordvoerder van Mori.

Fraude en witwassen

Takahashi trachtte onder meer IOC-leden, onder wie de verdachte oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie Lamine Diack, te bewegen om op het Japanse bid te stemmen. Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft de 86-jarige Senegalees aangeklaagd voor fraude en witwassen.

Diack zou van de Japanse bidcommissie via een tussenpersoon uit Singapore een bedrag van ruim 2 miljoen euro hebben gekregen om binnen het IOC steun te vergaren voor Tokio 2020. Diack heeft huisarrest in Frankrijk, in afwachting van zijn rechtszaak die mogelijk komende zomer begint.

Cadeaus

Na de geslaagde procedure in 2013 kreeg Takahashi een functie in het Japanse organisatiecomité voor Tokio 2020. Hij erkende dat hij de miljoenen van de Japanse bidcommissie had ontvangen. Ook gaf hij toe dat hij cadeaus aan onder anderen Diack had overhandigd, waaronder horloges van Seiko en digitale camera's. Hij ziet echter niets illegaals in zijn manier van doen. "Het ging om goedkope dingen. Je kunt ook niet met lege handen aankomen."

Uit het onderzoek van Reuters kwam naar voren dat aan het Japanse horlogemerk Seiko destijds een bedrag van ruim 40.000 euro is betaald door de Japanse bidcommissie. Een woordvoerder van het IOC liet weten dat het IOC niet op de hoogte was gebracht van betalingen aan particuliere partijen en evenmin van eventuele cadeaus aan IOC-leden.

Volgens een woordvoerder van de Japanse bidcommissie was de inbreng van Takahashi in de procedure onmisbaar. "Wij hadden iemand nodig die de zakenwereld begreep. Hij had de juiste contacten en kreeg provisie voor de sponsors die hij binnen bracht."

Meer uit Sport

Sportbonden dringen aan op Russen onder neutrale vlag op Spelen

LAUSANNE (ANP/AFP) - Vertegenwoordigers van internationale sportbonden, de nationale olympische comité's en de atletencommissie van het IOC hebben een oproep gedaan om Russische en Belarussische atleten "zo snel mogelijk" onder een neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Dat staat in een persbericht dat is uitgegeven na de twaalfde Olympische Top.

1 uur geleden
Gio Lippens stopt als wielerverslaggever bij de NOS

HILVERSUM (ANP) - Gio Lippens gaat met pensioen. De 65-jarige wielercommentator stopt in februari na een dienstverband van 35 jaar bij de NOS. De wereldkampioenschappen veldrijden in het Tsjechische Tabor op 3 en 4 februari worden zijn laatste klus. Dat heeft de NOS dinsdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Eerste sprintrace van Formule 1-seizoen 2024 in China

SHANGHAI (ANP) - De eerste sprintrace van het komende Formule 1-seizoen wordt gehouden tijdens de Grote Prijs van China, in Shanghai. Het raceweekend in China staat voor 19 tot en met 21 april gepland.

6 uur geleden
Van de Zandschulp kiest voor Zweedse tenniscoach Örtegren

AMSTELVEEN (ANP) - Botic van de Zandschulp gaat samenwerken met de Zweedse tenniscoach Johan Örtegren. De 45-jarige Scandinaviër is verbonden aan de Good to Great Academy in Stockholm, waarvan oud-profspeler Magnus Norman een van de oprichters is. Norman had als coach een belangrijk aandeel in de successen van de Zwitser Stan Wawrinka, die drie grandslamtoernooien wist te winnen.

7 uur geleden
Schouten en Van Roon door, estafetteteams naar finale EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft zich op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië gekwalificeerd voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. Valerie van Roon plaatste zich voor de halve eindstrijd op de 50 meter vrije slag.

8 uur geleden
Wielerploeg Q36.5 Pro Cycling haalt ervaren De la Cruz

ZÜRICH (ANP) - Wielerploeg Q36.5 Pro Cycling heeft de ervaren David de la Cruz vastgelegd voor het komend seizoen. De 34-jarige Spanjaard reed de laatste twee jaar voor Astana.

9 uur geleden
Tenniscoach Groeneveld ziet 2024 als tussenjaar

TOKIO (ANP) - Tenniscoach Sven Groeneveld is niet van plan om voor komend tennisseizoen te gaan samenwerken met een speler of speelster. De 58-jarige Groeneveld beëindigde eind oktober de samenwerking met Botic van de Zandschulp.

9 uur geleden