Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: Zweden en Finland maken de NAVO alleen maar sterker

Biden: Zweden en Finland maken de NAVO alleen maar sterker

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn volledige steun uitgesproken voor de aanvragen van Finland en Zweden om lid te worden van de NAVO. "Finland en Zweden maken de NAVO alleen maar sterker", zei Biden na een ontmoeting in het Witte Huis met de Finse president Sauli Niinistö en de Zweedse premier Magdalena Andersson. "En een sterke NAVO is de basis voor de Amerikaanse veiligheid."

Biden zei ook dat hij er trots op is dat Zweden en Finland zich willen aansluiten bij de "sterkste en machtigste defensiealliantie in de wereldgeschiedenis". Hij benadrukte dat beide landen al hechte partners zijn van de VS. En hij herhaalde nog maar eens dat de NAVO een defensief bondgenootschap is. "De toetreding van nieuwe leden tot de NAVO vormt voor geen enkel land een bedreiging."

Maandag zei de Russische president Poetin nog dat de VS de uitbreiding van de NAVO op een "agressieve" manier gebruiken om een "​​toch al moeilijke mondiale veiligheidssituatie te verergeren".

Turkije

Eerder donderdag zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij er niet over piekert om in te stemmen met een NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Beide Noord-Europese landen zouden terroristen herbergen, onder wie Koerdische militanten van de in Turkije verboden PKK. En Turkije wil goede betrekkingen blijven houden met Moskou. Turkije is volgens waarnemers sinds de Koude Oorlog een historische pijler van de NAVO en kan net als elk lid aanvragen van nieuwe leden blokkeren.

De Finse president Niinisto zei na de ontmoeting met Biden dat Finland alle door Turkije genoemde "zorgen" zou wegnemen. "We veroordelen terrorisme in al zijn vormen en we zijn actief betrokken bij de bestrijding ervan", zei hij.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

2 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

6 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

8 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

8 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

9 uur geleden