Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden ziet vooruitgang in VS na 'uitdagend' jaar presidentschap

Biden ziet vooruitgang in VS na 'uitdagend' jaar presidentschap

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden vindt dat de Verenigde Staten er na zijn eerste jaar als president ondanks alle uitdagingen een stuk beter voor staan. In een toespraak aan de vooravond van zijn jubileum prees hij het werk van zijn regering na vier jaar Donald Trump als "enorme" vooruitgang. "Maar het is werk is niet klaar."

Het 79-jarige staatshoofd claimde dat onder zijn bewind een recordaantal van 6,4 miljoen banen is gecreëerd en het aantal coronavaccinaties enorm is opgevoerd. Biden pronkte ook met de enorme investeringen voor betere infrastructuur, zodat wegen worden verbeterd en meer Amerikanen toegang hebben tot schoon drinkwater.

De fors lagere kosten voor kinderopvang betekenen volgens hem veel voor werkende vrouwen, terwijl de belastingen voor het leeuwendeel van de bevolking niet zijn gestegen. Maar de inflatie moet wel onder controle komen, zei hij.

Republikeinen

Tijdens de persconferentie keerde Biden zich tegen de Republikeinen, van wie hij "meer tegenstand kreeg dan verwacht". Momenteel hebben zijn Democraten nog de meerderheid in het Congres. Over ongeveer tien maanden vinden tussentijdse verkiezingen plaats. Biden moet nu proberen het vertrouwen van kiezers terug te winnen, zodat zijn partij die meerderheid behoudt.

Uit opiniepeilingen komt naar voren dat veel kiezers minder positief zijn over zijn eerste jaar. Biden had daarin in het Oval Office te maken met de coronacrisis, de terugtrekking uit Afghanistan, de Russische dreiging tegenover Oekraïne, hogere misdaadcijfers en stijgende kosten van levensonderhoud en dat heeft hij volgens velen niet goed afgehandeld. Hij erkende dat eerder een grootschalig coronatestprogramma had moeten worden uitgerold. Inmiddels worden bijvoorbeeld op scholen massaal gratis testen uitgedeeld. Biden wees op de sterk toegenomen vaccinatiegraad.

Oekraïne

Wat betreft Oekraïne herhaalde Biden dat een Russische inval "rampzalig" zou uitpakken voor Moskou. Inmiddels is volgens hem voor 600 miljoen dollar aan geavanceerd militair materieel naar Oekraïne getransporteerd. Rusland zal de gevolgen van zijn acties goed moeten inschatten, aldus Biden, die overigens niet verwacht dat er een grote Russische aanval komt, mede omdat dat tot veel Russische slachtoffers zou leiden.

Het laatste wat Rusland wil is dat Finland zou besluiten lid van de NAVO te worden, merkte hij op. Het Kremlin eist dat het westerse militaire bondgenootschap niet verder oostwaarts uitbreidt.

Meer uit Buitenland

Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

3 minuten geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

32 minuten geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

2 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

6 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

9 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

15 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

15 uur geleden